Orbán opent aanval op LGBT+-gemeenschap in speech over Eerste Wereldoorlog

De Hongaarse premier Victor Orbán heeft tijdens de onthulling van een monument ter nagedachtenis aan het einde van de Eerste Wereldoorlog uitgehaald naar West-Europa. Daarbij noemde hij regenboogfamilies een “experiment”. Ook riep hij Centraal-Europa op de Christelijke waarden en normen te verdedigen en zich te scharen achter het Poolse “vlaggenschip”.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Het monument dat Orbán onthulde is een gedenkteken aan het Verdrag van Trianon, waarin bepaald werd hoe de grenzen in Centraal-Europa werden hertekend. In zijn speech benadrukte hij het verschil van Centraal- met West-Europa. “West-Europa heeft een Christelijk Europa opgegeven en in plaats daarvan experimenteert het met een goddeloze kosmos, regenboogfamilies, migratie en open samenlevingen,” zei Orbán volgens persbureau Reuters.

De premier benadrukte dat gelijkgezinde landen zich rond de Poolse koers moeten verenigen om een Christelijk Europa voorop te stellen. Hij refereerde zelfs aan een Pools “vlaggenschip”.

De situatie voor de LGBT+-gemeenschap in Hongarije verslechtert. Mensenrechtenorganisaties melden dat het steeds moeilijker wordt om hun activiteiten uit te voeren in het land. Het Europees Parlement heeft zich herhaaldelijk uitgesproken over de situatie van LGBT+’ers in zowel Hongarije als in Polen. Beide landen lijken zich er weinig van aan te trekken. Recentelijk schafte Hongarije zelfs de wettelijke erkenning van transgender personen af.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen