Opnieuw iemand genezen van hiv: dit keer een vrouw

Voor het eerst is een vrouw genezen van hiv. Door middel van een stamceltransplantatie uit navelstrengbloed is zij nu hiv-vrij. Eerder werden al drie mannen genezen van een hiv-infectie.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Dat meldt het team dat de vrouw genezen heeft op de virusconferentie CROI. Wetenschappers van de Universiteit van Californië - Los Angeles behandelden de vrouw die in 2013 de diagnose hiv-positief kreeg. Toen ze in 2017 ook leukemie kreeg kwam ze in aanmerking voor de, wat nu blijkt, revolutionaire stamceltransplantatie die haar van hiv genas. In de 14 maanden dat ze geen hiv-medicijnen meer gebruikt is het virus niet teruggekeerd.

Leukemie

Alle genezen personen hadden naast hiv ook leukemie. Om hen te genezen van die ziekte was een stamceltransplantatie noodzakelijk. Het positieve bijeffect van zo’n transplantatie is dat de donatie kan leiden tot niet alleen het genezen van kanker, maar ook van hiv.

Dat zit zo: een klein deel van de (met name Noord-Europese) bevolking heeft een specifieke genetische mutatie in het afweersysteem waarmee zij hiv kunnen onderdrukken. Het virus is dan niet meer zichtbaar bij tests. Als een persoon een stamceltransplantatie van zo’n zogenoemde elite controller krijgt, blijkt nu dat ook hiv door het lichaam wordt opgeruimd.

Bij de Amerikaanse vrouw die nu genezen is van hiv kwam die stamceltransplantatie uit het bloed van de navelstreng van een donor met deze mutatie. Daarvoor moest wel eerst het bloed van duizenden verschillende donors worden onderzocht.

Eén van de onderzoekers vertelt tegen NBC news nog voorzichtig te zijn met de conclusie “genezen”,  ze vindt de term “terugdringen van het virus” beter. Toch is ze optimistisch: “dit zorgt voor meer hoop en mogelijkheden in de toekomst".

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen