Ophef omtrent mogelijk gay personage in Turkse Netflix-serie

Op 6 april plaatste Netflix een trailer voor een nieuwe Turkse serie. Een inmiddels verwijderde Twitter account beweerde dat de serie een gay personage zou bevatten. Het gerucht heeft sindsdien geleid tot een oproep om Netflix te boycotten. Zo vindt de voorzitter van de Hoge Raad voor Radio en Televisie dat dit (een gay personage) in strijd is met ‘’de nationale en spirituele waarden’’ van de Turkse samenleving.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De serie, genaamd Love 101 (Turks: Aşk 101), volgt meerdere studenten die hun leraar helpen met het zoeken van de liefde. De serie verschijnt op 24 april op de streamingdienst, dezelfde dag waarop de Ramadan van start gaat in Turkije. Toen de trailer online verscheen, insinueerde het (inmiddels verwijderde) Twitteraccount @love101netflix dat er een gay personage in de serie zou verschijnen.

Deze mogelijkheid werd niet door iedereen op positieve wijze ontvangen. Ebubekir Sahin, voorzitter van de Hoge Raad voor Radio en Televisie, werd in de Turkse krant Yeni Akit als volgt geciteerd: ‘’We tolereren geen uitzendingen die in strijd zijn met de nationale en spirituele waarden van onze samenleving’’. Daarnaast keurden duizenden het idee van een gay personage af door middel van de hashtag #NetflixBeAMan. In een Twitterbericht die meer dan 13.000 likes kreeg, werd geschreven: ‘’Netflix probeert immoraliteit te normaliseren onder de naam Love 101’’. Desalniettemin waren er ook steunbetuigingen voor de mogelijkheid van een gay personage in de Turkse serie. Een Twitterbericht benadrukte dan ook dat men hun religie niet moet gebruiken om ‘’hun haat te legitimeren’’.  

Netflix Turkije reageerde op de controverse met: ‘’Veel valse informatie verspreidt zich van nepaccounts ... geloof alleen wat je van ons hoort over de serie en de personages, niet de geruchten.’’

Homoseksualiteit is niet strafbaar in Turkije en in bepaalde regio’s bevindt zich overigens een levendige LGBT+ gemeenschap (inclusief een breed scala aan LGBT+ organisaties). Echter wordt de Istanbul Pride bijvoorbeeld al vijf jaar op een rij verboden door de overheid.

 

Bekijk de trailer van de nieuwe serie hieronder:

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen