Open brief tegen LGBT-haat in Polen ondertekend door vijftig diplomaten

Vijftig ambassadeurs en internationale vertegenwoordigers die hun steun betuigen aan de LGBT+-gemeenschap in Polen: ‘’Mensenrechten zijn universeel en iedereen, ook LGBTI-personen, heeft recht op hun volledige genot. Dit is iets dat iedereen zou moeten steunen.’’ Echter doet de ondertekende brief die meeleeft met de LGBT+-gemeenschap de Poolse regering vrij weinig.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Door COVID-19 kon de 2020 Warschau Equality Parade niet doorgaan. Dit was de aanleiding van de brief die vijftig diplomaten hebben ondertekend. “Toch willen wij bewustzijn creëren voor de LGBT+-gemeenschap in Polen die veel uitdagingen aangaan”, staat er in de brief.

De brief betrekt ook de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. “Het negeren van de regels die horen bij de Europese Unie en de Raad van Europa is onjuist. Deze regels zijn verplicht om op te volgen om burgers te beschermen tegen geweld en discriminatie en het zorgen voor gelijke kansen.”

Om de discriminatie in Polen te eindigen, willen de vijftig landen gezamenlijk werken aan een omgeving zonder discriminatie en met onderlinge acceptatie. De brief sluit af met lof voor het harde werk dat de LGBT+-gemeenschap al heeft verricht in het land. Diplomaten uit landen als Nederland, Spanje, Zweden, België, Zuid-Afrika en Israël hebben de brief ondertekend. De volledige brief is hier te lezen.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki gaf een dag later een respons op de brief en beweerde het eens te zijn met dat elk persoon respect verdient. Toch ontkent hij dat Polen dat ontzegt aan de LGBT+-gemeenschap. “Niemand hoeft ons tolerantie te leren. Tolerantie zit namelijk in Pools DNA”, aldus de premier.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen