Ook Hongarije heeft nu een “LGBT+-vrije zone”

Nadat vorig jaar in Polen de zogeheten “LGBT+-vrije zones” zich als een olievlek verspreidden, heeft een Hongaarse gemeente nu dat voorbeeld gevolgd. In de gemeenteraad van de stad Nagykáta is beslist dat de “verspreiding van LGBT+-propaganda” verboden wordt.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Hoewel de gemeente zich niet letterlijk tot een LGBT+-vrije zone heeft uitgeroepen, is het propagandaverbod wel vergelijkbaar met veel Poolse regio’s die zich vrij van de “LGBT+-ideologie” hebben verklaard. Ook daar zijn namelijk soortgelijke verboden ingesteld.

Mensenrechtenactivisten waarschuwen dat dit niet de enige Hongaarse regio zal zijn die maatregelen tegen de LGBT+-gemeenschap zal invoeren. LGBT+-onderzoeker en Oost-Europakenner Rémy Bonny schrijft op Twitter: “Het is zich aan het verspreiden. De EU moet nu echt wakker worden!”

De maatregelen zijn ingevoerd na landelijke ophef over de verspreiding van het boek Sprookjesland voor iedereen, waarin wordt geschreven over seksuele minderheden. De verhalen zouden volgens critici tegen de Hongaarse cultuur ingaan.

De conservatieve regering van Viktor Orbán heeft tijdens de coronapandemie, die Hongarije economisch zwaar treft, haar anti-LGBT+-beleid aangescherpt. In mei schafte de regering bijvoorbeeld wettelijke erkenning van transgender personen af. Recentelijk diende de regering een wetsvoorstel in om adoptie door homokoppels te verbieden. Mensenrechtenorganisaties melden daarnaast dat het steeds moeilijker wordt om hun activiteiten uit te voeren in het land.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen