Ook Frankrijk gaat conversietherapie verbieden

De Franse Senaat heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat conversietherapie moet verbieden. De wet, geïnitieerd door president Emmanuel Macrons partij, zorgt ervoor dat personen die dit soort schadelijke therapieën aanbieden tot drie jaar in de cel kunnen belanden.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Frankrijk volgt daarmee andere landen die in de afgelopen tijd conversietherapie in de ban hebben gedaan. Canada is het meest recente voorbeeld, maar ook in Duitsland, Malta en Taiwan is het proberen te veranderen van iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit strafbaar.

Ook in Frankrijk kan het verbod op grote steun rekenen. 305 senatoren steunden het voorstel, 28 stemden tegen. Eerder ging de wet al moeiteloos door de Franse Tweede Kamer.

“Er valt helemaal niks te genezen,” zegt de Franse Minister voor Gelijkheid Elisabeth Moreno tegen Euronews, die vindt dat conversietherapie een ondraaglijke aanval op de menselijke waardigheid is. “Homoseksualiteit en transgender-identiteit zijn geen ziektes die genezen kunnen worden.”

Overtreders van de wet kunnen een boete van 30.000 euro of een celstraf van twee jaar krijgen. Gaat het over het aanbieden van de therapie aan kwetsbare personen of minderjarigen, dan kan de boete zelfs 45.000 euro en de celstraf 3 jaar worden.

Naar verwachting wordt de Franse wet snel van kracht, als de amendementen en wijzigingen door het parlement zijn besproken.

Conversietherapie is berucht om de schadelijke gevolgen voor LGBT+’ers. Het zou angststoornissen en depressie kunnen veroorzaken. In Nederland en België is conversietherapie nog niet verboden, al wordt er in beide landen wel aan een wetsvoorstel gewerkt.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen