Oekraïne: Gemeenschapscentrum LGBT+-organisatie aangevallen en vernield

Een gemeenschapscentrum van de Oekraïense LGBT+-organisatie Insight is door inbrekers vernield. Het centrum in de noordwestelijke stad Loetsk was een hub voor humanitaire hulp aan LGBT+-personen. Human Rights Watch roept de Oekraïense autoriteiten op een gedegen onderzoek uit te voeren.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Op foto’s is te zien hoe er van de deur weinig over is. Ook meubelstukken zouden zijn vernield, schrijft de uitvoerend directeur van Insight, Olena Sjevtsjenko, op Twitter. Er zou niets zijn meegenomen.

Insight ziet de aanval dan ook als een haatmisdrijf en eist dat de politie de aanval op het centrum onderzoekt. De aanval laat volgens de organisatie dan ook zien dat er  “dringende behoefte is aan wettelijke bescherming van kwetsbare groepen tegen haatmisdaden”.

Ook Human Rights Watch (HRW) roept de Oekraïense autoriteiten op om de aanval gedegen en transparant te onderzoeken. HRW wijst naar verschillende aanvallen op de LGBT+-gemeenschap die slecht zouden zijn onderzocht, waaronder een aanval op Sjevtsjenko zelf.  

HRW zegt: “Dergelijke incidenten zouden kunnen worden verminderd als de overheid uitgebreide wetgeving zou aannemen die mensen beschermt tegen discriminatie op basis van seksuele geaardheid, genderidentiteit en genderexpressie.

Insight heeft verschillende gemeenschapscentra om Oekraïense LGBT+’ers te ondersteunen tijdens de oorlog. Zo zegt de organisatie meer dan 400 trans personen te hebben geholpen om aan hormoonmedicatie te komen.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen