Oekraïense regering kijkt naar legalisering homohuwelijk na succesvolle petitie

LGBT+-activisten in Oekraïne hebben met een petitie om het homohuwelijk te legaliseren genoeg handtekeningen verzameld om een officiële reactie van president Zelensky te krijgen.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Middenin de oorlog moet de regering overwegen om het homohuwelijk te legaliseren. Hiermee zouden LGBT+-partners van overleden Oekraïners meer rechten moeten krijgen. "Elke dag kan de laatste zijn voor LGBT+-koppels," aldus de activisten.

Nu er meer dan 28.000 handtekeningen zijn verzameld is de Oekraïense regering aan zet. De ploeg van Volodymyr Zelensky moet binnen tien dagen reageren op de petitie. Dat betekent nog niet dat het homohuwelijk daarmee legaal wordt.

Hoewel het land midden in een oorlog verkeert, zien LGBT+-activisten hun actie juist nu noodzakelijk. Wanneer partners van hetzelfde geslacht een relatie hebben, hebben ze verder nauwelijks rechten. Overlijdt één van hen op het slagveld, dan heeft de partner geen toegang tot het lichaam van diens dierbare. "Het is belangrijk dat LGBT+-mensen het recht hebben om hun partner te zien en hun lichaam uit het mortuarium te halen, en zo nodig compensatie te vragen", vertelt Oksana Solonska, mediacommunicatiemanager bij Kyiv Pride, aan de BBC. "Alle getrouwde stellen hebben deze rechten. We hopen echt dat het homohuwelijk wordt gelegaliseerd, zodat mensen voor elkaar kunnen zorgen."

Wat de positie van de Oekraïense regering is, is niet zeker. Maar het plotseling mogelijk maken van het homohuwelijk lijkt een  grote stap voor het overwegend sociaal conservatieve land. Zelensky heeft zich nooit negatief uitgelaten over de LGBT+-gemeenschap, maar andere hooggeplaatste functionarissen zijn minder open-minded. Zo noemde een belangrijke adviseur van de president LGBT+'ers "gehandicapt". Ook de Oekraïense samenleving is verdeeld over het onderwerp.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen