Oegandese politica die pleit voor castreren van homoseksuelen mag VS niet in

De Verenigde Staten weigeren om een visum te verstrekken aan een Oegandese politica die pleit voor het castreren van homoseksuelen. Parlementariër Sarah Achieng Opendi zou naar de VS afreizen voor een congres over vrouwenrechten.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Opendi is een van de meest vocale voorstanders van de zeer strenge anti-LGBT+-wet die het land in 2023 invoerde. Ze diende zelfs een amendement in om homoseksuelen te castreren. Opendi is namelijk bang dat homoseksuele mannen in de gevangenis nog steeds seks zullen hebben. 

Waarom de VS haar visumaanvraag hebben afgewezen is niet bekend. De ambassade reageert niet op individuele gevallen. Zelf geeft de politica aan "geschokt" te zijn. "Zesennegentig procent van de parlementsleden stemde voor het wetsvoorstel en ik weet dat een aantal parlementsleden die de wet steunden toch een visum voor de VS hebben gekregen." 

Activisten juichen het besluit van de VS toe. De Oegandese mensenrechtenadvocaat Nicholas Opiyo zegt in The Guardian: “De weigering van een visum is een krachtig statement tegen degenen die haat verspreiden. Ik hoop dat het de ferme boodschap afgeeft dat zulke individuen geen plaats hebben in beschaafde samenlevingen.”

De Oegandese anti-LGBT+-wet is een van de strengste wetten van zijn soort, die zelfs het identificeren als LGBT+ strafbaar stelt. Seks met iemand van hetzelfde geslacht wordt bestraft met levenslang. Als die persoon hiv heeft staat daar zelfs de doodstraf op. De wet zorgde ervoor dat veel Westerse landen de geldkraan naar Oeganda hebben dichtgedraaid. 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen