Oegandese LGBT+-activist ernstig gewond na aanval met mes

De Oegandese LGBT+-activist Steven Kabuye ligt zwaargewond in het ziekenhuis na een mesaanval. Kabuye was onderweg naar zijn werk toen hij door een nog onbekende groep mannen ernstig werd toegetakeld. Na de aanval maakte Kabuye een video, waarin een mes in zijn buik en een enorme snijwond in zijn onderarm te zien is.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Het nieuws is naar buiten gebracht door een Oegandese LGBT+-organisatie. De Oegandese autoriteiten hebben nog niet gereageerd op het voorval, maar van hen wordt door LGBT+-activisten weinig verwacht. Het land voerde recentelijk een van de strengste anti-LGBT+-wetten ter wereld in, met in sommige gevallen zelfs de doodstraf voor "homoseksuele handelingen".

Kabuye wijt de aanval aan het verslechterende klimaat voor LGBT+-personen. Tegen persbureau AP hekelt hij politici "die de LGBT+-gemeenschap als zondebok gebruiken om mensen af te leiden van wat er werkelijk in het land gebeurt."

Ondanks dat Kabuye de aanval heeft overleefd denkt hij dat zijn leven niet zeker is. Hij vermoedt dat de aanvallers die hem afgelopen woensdagochtend verwondden het doel hadden om hem om het leven te brengen. "Ik weet niet wie ik nu moet vertrouwen," zegt hij.  

De bekende Oegandese LGBT+-activist dr. Frank Mugisha zegt in een verklaring op Twitter/X dat "haat en haatmisdrijven geen plaats hebben in Oeganda" en hoopt op een gedegen politieonderzoek naar de aanval. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept de Oegandese autoriteiten op tot een onderzoek.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen