Oeganda: schokkende video van opgepakte LGBT+’ers duikt op, HRW dringt aan op vrijlating

Een opgepakte groep van 19 dakloze LGBT+’ers moet worden vrijgelaten, schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een brief aan het Oegandese OM. De groep werd opgepakt in een opvanglocatie voor dakloze jongeren voor “het negeren van de coronamaatregelen”. Na de aanhouding werd de groep door de burgemeester van de gemeente met een stok geslagen, blijkt uit een opgedoken video.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Ook moest de groep, aan elkaar vastgebonden met een touw, door de straten lopen na hun arrestatie. In de video (onderaan het artikel) is te zien hoe een grote groep omstanders achter de groep LGBT+’ers aanloopt.

“Het leven in een daklozenopvang is geen misdaad,” benadrukt Mausi Segun, uitvoerend directeur bij de Afrikaanse afdeling van Human Rights Watch, in een brief aan het Oegandese autoriteiten. In de brief benadrukt ze dat de arrestatie van de groep dakloze LGBT+’ers onrechtmatig is. “Zoals u weet leven veel kwetsbare mensen in Oeganda opvanglocaties en groepshuizen. Het gevangenzetten van bewoners op basis van Covid-19-aanklachten voor het simpelweg wonen in een opvanglocatie is niet alleen arbitrair en misplaatst, maar het gaat ook tegen de publieke gezondheid in. Gevangenissen worden zo onnodig gevuld.”

Eerder maakte de Verenigde Naties zich al zorgen over de situatie van de groep opgepakte LGBT+’ers. De VN vreesde dat de autoriteiten tijdens de coronacrisis hun macht zouden misbruiken om de LGBT+-gemeenschap in het land extra hard te raken.

Dat dit daadwerkelijk gebeurt blijkt nu in de video van SkyNews. De burgemeester van de gemeente slaat de jongeren met een stok, terwijl ze voor de opvang op de grond zitten. Hij vraagt waar hun ouders zijn.

“Met wie heb je seks gehad?” wordt er daarnaast op camera gevraagd aan een van de jongeren. De persoon in beeld zegt dat hij met niemand seks heeft gehad, waarna de vraag herhaald wordt.

Human Rights Watch zegt zich zorgen te maken over de groep, die momenteel gevangen zit. Zo zouden drie van hen met hiv leven, maar het is onbekend of ze worden voorzien van de juiste medicatie.

Oeganda staat bekend om de vijandige houding tegenover LGBT+’ers. Zo werd er door een minister geopperd om homoseksualiteit met de doodstraf te bestraffen. De organisatie achter de daklozenopvang, de Children of the Sun Foundation is ook vaker het doelwit van homo- en transfoob geweld. Zo werd er vorig jaar een activist van de organisatie vermoord met een machete.

 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen