Nominaties OUT Media Award 2022

2022 gaat de boeken in als een bewogen jaar voor de LGBT+-gemeenschap. Denk aan de discussie rond het WK in Qatar, maar ook aanslagen op LGBT+-personen in de VS, Noorwegen en Slowakije. Haatcampagnes tegen LGBT+'ers blijven zich vorderen in landen als Hongarije, Rusland en Polen. De zichtbaarheid van onze gemeenschap is daarom ook in 2022 nog steeds uitermate belangrijk. De genomineerden van de OUTmedia Award dragen daar in positieve zin aan bij.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Alexander De Croo (hij/hem)

België gaat inzetten op maximale inclusiviteit en veiligheid voor mensen uit de LGBTQI+-gemeenschap. Dat blijkt uit het ‘federaal actieplan voor een LGBTQI+-friendly België’. Het plan, dat op de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) door onder meer premier Alexander De Croo (hij/hem) en staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz (zij/haar) werd voorgesteld, bevat in totaal 133 maatregelen die tegen 2024 moeten worden uitgevoerd. Tien ministers en staatssecretarissen worden betrokken bij de uitwerking van de 133 maatregelen in het plan. “Het gaat om een collectieve inspanning voor een onderwerp dat breed in ons beleid vervat zit”, zo beklemtoont De Croo.

 

Bart Abeel (hij/hem)

Vijftien jaar geleden stond Bart Abeel (hij/hem) als voorzitter aan de wieg van Antwerp Pride, een functie die hij al die jaren met zijn gekende energie, bezieling en een groot engagement heeft ingevuld. Na vijftien edities geeft hij nu de fakkel door. Bart blijft echter wel betrokken bij de organisatie, maar zal niet meer zetelen in de raad van bestuur. Voor de zestiende editie van Antwerp Pride in augustus 2023 neemt hij de regie op zich van het Love United Festival en het Closing Festival. Bart Abeel: “Vijftien jaar is een mooi moment om deze stap te zetten. Ik blik met heel veel plezier, dankbaarheid en trots terug op alles wat we in Antwerpen verwezenlijkt hebben sinds dat ideetje in 2007 toen het helemaal nog niet zo evident was als vandaag om de stad onder te dompelen in regenboogkleuren. Het stemt mij bijzonder blij dat Antwerp Pride tot een breed gedragen en liefdevol evenement van verbinding is gegroeid.” 

 

Belgian Cats

Emma Meesseman (zij/haar) en Antonia Delaere (zij/haar) van de Belgian Cats, het nationale vrouwenbasketbalteam, hielden eerder dit jaar een moedig gesprek met VRT-journalist Eddy Demarez. Bij de uitzending van de huldiging van de teruggekeerde olympische medaillewinnaars, via het Facebook Live-kanaal van Sporza in augustus 2021, deed Eddy Demarez via het nog openstaand videokanaal een aantal homofobe en misogyne uitlatingen over de geaardheid, het uiterlijk en de naam van enkele speelsters van de Belgian Cats. In januari van dit jaar uitten de Cats via media hun tevredenheid over de confrontatie en het persoonlijk gesprek met Demarez. "Ik ben blij dat alles uitgeklaard is tussen beide partijen, het was een gesprek waar enkel positieve gevoelens van overblijven en vooral respect. We gaan verder als één team", zei Emma Meesseman hierover.

 

Brecht De Geyter (hij/hem) en Dziubi Steenbergen (hij/hem)

Het is was weer enkele seizoenen geleden dat een same sex duo in het VTM-programma “Blind Getrouwd” in beeld werd gebracht. Maar nu is het dus de tweede keer dat twee homoseksuele cisgendermannen in het huwelijksbootje stappen. Brecht De Geyter en Dziubi Steenbergen lijken al meteen een veelbelovende match. Dat vinden ook heel wat kijkers. Op sociale media zijn er haast uitsluitend positieve reacties te lezen. "Favoriete koppel! Ze zijn zo mooi samen! Echt tof om naar te kijken, ik had direct een smile op mijn gezicht", klinkt het onder anderen. "Toppers!" "Zo'n schone mensen." "Hopelijk blijven ze samen, ze zijn schattig samen."

 

Jonatan Medart (hij/hem)

Internetfenomeen Jonatan Medart (hij/hem) valt zowel op mannen als vrouwen. Dat maakte de 22-jarige Gentenaar in september bekend via zijn sociale media. Op zijn YouTube-kanaal vertelde hij moedig, met de onvermijdelijke traantjes, zijn verhaal. Jonatan begon de video met openlijk te vertellen over zijn Christelijke opvoeding, zijn ouders en gebeurtenissen van de voorbije jaren onder vrienden. Hij vertelde over hoe hij eigenlijk al zo'n vier jaar struikelde over zijn geaardheid en hoe hij het ook moeilijk vond om dit een plaats te geven, laat staan te vertellen.

 

Michiko Lii (hun/hen)

Michiko Lii (hun/hen) is Belgisch model, spoken word artiest en als agender panromantisch aseksueel persoon een voorbeeld voor vele LGBTQ+-personen. “Ik geloof dat mijn leven op aarde een zoektocht is die ik moet voltooien om mijn ziel, een bron van energie, vrij te maken. Ik ben er zeker van dat het mijn zoektocht is om te entertainen, kunst te creëren en de deconstructie van de huidige sociale constructie waarin we leven te helpen begeleiden. Om uiteindelijk een nieuwe en meer inclusieve constructie te creëren. Mijn kunst is een emotionele uitlaatklep. Ik wil in contact komen met de rauwheid van menselijke emoties en ze romantiseren door ze te vertellen met behulp van mooie woorden die je doen afdwalen in je eigen perspectief en onze gemeenschappelijke ervaringen,” aldus Michiko.

 

Breng jouw stem hier uit!

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen