Nevada legt na referendum homohuwelijk vast in grondwet

De Amerikaanse staat Nevada is misschien niet zo snel met het tellen van de stemmen voor de presidentsverkiezingen, maar een andere uitslag was wel duidelijk: Nevada is de eerste staat in de VS waar het homohuwelijk in de statelijke grondwet wordt opgenomen. Dat is het resultaat van een referendum, waarin 62,4 procent van de stemmers het voorstel steunde.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

“Het volk heeft gesproken en laat duidelijk weten aan de staat Nevada dat LGBT+-gelijkheid een prioriteit is,” juichte de directeur van de lokale afdeling van Human Rights Campaign de uitslag toe. “Nevada laat zien dat het een toegankelijke plaats is voor iedereen die hier een leven wil opbouwen.  Deze overweldigende meerderheid zegt dat LGBT+-gelijkheid niet alleen het goede is om te doen, het is wat de inwoners van Nevada willen.”

De staat in het zuidwesten van de VS kent een grondwettelijk amendement uit de jaren ’00 die homohuwelijk expliciet verbiedt. Door een uitspraak van het Hooggerechtshof in 2015 werd dat verbod weggevaagd, maar de tekst bestaat nog steeds. Nu de kiesgerechtigden zich hebben uitgesproken voor de verandering van de wettekst, zal het huwelijk niet meer als een verbintenis tussen een man en een vrouw worden gedefinieerd.

Dat is hoopvol vol LGBT+’ers in de staat, nu het hooggerechtshof een conservatieve meerderheid heeft. Er heerst onzekerheid over de toekomst van het legale homohuwelijk, aangezien de nieuwe rechter Amy Coney Bennett zich eerder negatief over die legalisatie uitsprak.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen