Nederlandse dartsters stappen uit nationaal team omdat teamgenoot transgender is

Dartsters Anca Zijlstra en Aileen de Graaf zijn uit de Nederlandse ploeg gestapt, omdat ze niet langer een team willen vormen met trans vrouw Noa-Lynn van Leuven. De vrouwen "schamen" zich voor Van Leuvens deelname, die ze bejegenen met de transfobe term "biologische man". Zijlstra verloor afgelopen zaterdag nog een wedstrijd van Van Leuven.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

[Let op, gevoelige inhoud: transfobie en misgenderen]

In haar verklaring laat Zijlstra weten dat ze vindt dat er in "de sport" een "gelijkwaardig en eerlijk speelveld" moet zijn. Ze refereert zodoende naar Van Leuven als "biologische man", een transfobe term waarmee de genderidentiteit van de trans persoon niet wordt gerespecteerd.

Toch is het vertrek van Zijlstra niet een definitieve dichte deur. Ze schrijft: "Ik heb het altijd een eer gevonden om voor ons land uit te komen, en zal altijd open staan om terug te keren in het Nationaal Team. Ik hoop met heel mijn hart en voor alle [vrouwensporten] dat men tot bezinning komt."

Aileen de Graaf heeft na het bericht van Zijlstra ook bekendgemaakt om te stoppen met deelname aan het nationale team. "Als iemand zich niet fijn voelt in het lichaam waarin hij of zij in geboren is, dan gun ik het iedereen om dit te veranderen en gelukkig te zijn," schrijft de Graaf. Toch gebruikt ook zij de eerdergenoemde transfobe term. "Ik vind het alleen niet terecht dat een biologische man bij de vrouwen gooit of andersom. Het is of gemixt of niet."

De Nederlandse Darts Bond heeft nog niet gereageerd op het vertrek van de speelsters. Tegen nieuwsomroep NOS zegt Van Leuven: "Ik heb niet echt de behoefte om er verder op in te gaan. Dit is hun keuze geweest en niet de mijne. Het enige jammere aan deze kwestie vind ik dat heel veel mensen vergeten dat ik ook een mens ben."

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen