Libanon en Koeweit willen Barbie-film verbieden vanwege "promoten homoseksualiteit"

Volgens de Libanese Minister van Cultuur moet de Barbie-film per direct worden verboden, aangezien deze homoseksualiteit zou "promoten". Ook Koeweit wil de film in de ban doen. Homoseksualiteit is echter geen thema in de film.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Volgens de Libanese minister Mohammad Mortada gaat de film tegen de "moraliteit en religieuze waarden" van Libanon in. De film promoot namelijk "seksuele afwijkingen", een term die in de Islamitische wereld vaak wordt gebruikt voor homoseksualiteit, en "transseksualiteit". De film moet volgens hem daarom verboden worden in zijn land.

Libanon stond ooit te boek als een relatief open land voor LGBT+'ers in het Midden-Oosten, maar de huidige regering probeert LGBT+-rechten en -acceptatie in te perken. Ook de invloedrijke Libanese islamitische beweging en politieke partij Hezbollah heeft recentelijk de aanval geopend op LGBT+'ers. Leider Hassan Nasrallah bestempelde de LGBT+-gemeenschap eind juli als een "gevaar" voor het land. 

 

Koeweit 

Libanon is niet het enige land in het Midden-Oosten waar de Barbie-film controversieel is. Volgens golfstaat Koeweit bevat de film "ideeën die onaanvaardbaar gedrag aanmoedigen" en "een boodschap die de heersende waarden van de samenleving in het geding brengt". Ook daar wordt gekeken naar een verbod.

Hoewel er een trans actrice een Barbie-personage speelt, draait de populaire film niet om de LGBT+-gemeenschap. Regisseur Greta Gerwig uit met de film kritiek op het patriarchaat en giftige mannelijkheid. De seksuele geaardheid van de poppen is geen groot thema in de film.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen