LGBT+’ers in Polen opgelucht na winst oppositie bij verkiezingen: “De nachtmerrie komt ten einde”

Voor het eerst in lange tijd is er goed nieuws voor de Poolse LGBT+-gemeenschap. PiS, de huidige regeringspartij die verantwoordelijk is voor het anti-LGBT+-beleid in het land, lijkt niet verder te kunnen regeren. De democratische oppositie, onder leiding van oud-premier Donald Tusk, heeft volgens exitpolls een meerderheid van de zetels behaald. Tusk beloofde in de campagne de anti-LGBT+-wetgeving van de huidige regering terug te zullen draaien.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Ondanks dat de PiS-partij de grootste lijkt te worden, met zo’n 36% van de stemmen, is dit niet genoeg voor een meerderheid in het parlement. Donald Tusks liberale Burgerplatform werd tweede, met 31% van de stemmen. Om te regeren kan hij een coalitie maken met het linkse Lewicza, waarvan de homoseksuele Robert Biedroń partijleider is, en met de Derde Weg, een centrumrechtse groep partijen.

Dat PiS uitgeregeerd lijkt, is een opluchting voor de Poolse LGBT+-gemeenschap. Acht jaar conservatief beleid heeft in het land geleid tot de creatie van zogeheten “LGBT+-vrije zones” en andere aanvallen op de rechten van de LGBT+-gemeenschap. Zo noemde PiS-partijleider LGBT+’ers “buitenlandse import”, wat een ‘’directe aanval op het gezin en kinderen’’ zou zijn. 

LGBT+-activist Bart Staszewski zegt op X (het voormalige Twitter) dat de “nachtmerrie ten einde komt”. “Polen is terug op het pad van de democratie en de rechtsstaat. Dit is nog maar het begin van de herovering van ons land. Er staat een gevecht voor de deur, maar we ademen vandaag frisse lucht in. Na acht jaar haat vanuit de overheid is het autoritarisme in Polen voorbij. Ik kan het nog steeds niet geloven...”

 

Geregistreerd partnerschap

Ondanks dat de oppositie een breed palet aan partijen bevat, met zowel conservatieve als progressief-linkse partijen, lijkt er consensus te zijn over het invoeren van het geregistreerd partnerschap voor homokoppels. Donald Tusk noemde tijdens een campagnebijeenkomst de LGBT+-gemeenschap een van de minderheden die het meest het slachtoffer zijn geworden van de PiS-regering. Hij liet toen weten een wet te hebben voorbereid om homokoppels het recht op een geregistreerd partnerschap te geven. Ook de Derde Weg, bestaande uit onder andere een aantal conservatieve partijen, lijkt hiermee te kunnen leven, ondanks dat ze tegen het homohuwelijk zijn.

Voor transgender personen heeft Tusk ook een wet voorbereid. De oppositieleider wil “de huidige zeer gecompliceerde en vernederende, gruwelijke gerechtelijke procedures voor trans personen” vereenvoudigen. Nu moet een trans persoon diens ouders aanklagen om de geslachtsregistratie te veranderen.

De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt dinsdag verwacht. Daarna moet er een regering worden gevormd.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen