Kameroen: Trans vrouwen uitgekleed en geslagen, net na vrijlating uit gevangenis

Ze waren nog maar een maandje op vrije voeten: de twee trans vrouwen die eerder dit jaar in Kameroen werden gevangengezet vanwege "homoseksualiteit". Na een traumatische ervaring in de cel zijn ze opnieuw slachtoffer geworden van geweld.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Een groep mannen viel Shakiro en Patricia aan, door ze uit een taxi te sleuren. De twee vrouwen kregen doodsbedreigingen, hun kleren werden uitgetrokken en 30 minuten lang bleven de mannen op hen inslaan. "Ik moest doen alsof ik dood was," zegt Shakiro tegen Human Rights Watch, "alleen zo kon ik overleven."

Shakiro en Patricia kwamen eerder al in het nieuws, nadat ze in de cel waren gezet vanwege "homoseksualiteit". Daar werden ze naar eigen zeggen geslagen en bedreigd.

Dankzij druk van mensenrechtenorganisaties konden de twee hun proces buiten de gevangenismuren afwachten, maar ook daar zijn ze dus niet veilig. Een video van het incident verspreidde zich al snel over het internet.

De twee vrouwen hebben aangifte gedaan tegen de aanvallers, maar volgens Human Rights Watch hebben ze weinig vertrouwen in een goede afloop. Homo- en transfobie is in het Afrikaanse land aan de orde van de dag. Volgens de mensenrechtenorganisatie is het aantal incidenten dit jaar dramatisch toegenomen. Tot nu toe zouden 27 mensen zijn opgepakt vanwege homoseksualiteit of het niet naleven van gendernormen. Sommigen zouden zelfs anaal zijn onderzocht.

Shakiro en Patricia horen op 14 september wat hun uiteindelijke straf zal zijn. Human Rights Watch roept de Kameroense regering op om de twee transvrouwen een eerlijke toegang tot het recht te geven.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen