Japanse rechtbank noemt verbod op homohuwelijk "ongrondwettig"

Volgens een lokale rechtbank in Japan gaat het verbod op het homohuwelijk in tegen de grondwet. Een mijlpaal voor het Aziatische land, waar koppels van hetzelfde geslacht weinig rechten hebben.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De rechtszaak is onderdeel van een actie waarbij verschillende LGBT+-activisten bij lokale gerechtshoven het verbod aanvechten. Met de eerste uitspraak in die serie, in de plaats Sapporo, hebben de activisten meteen een overwinning op zak. Zij eisten ook een schadevergoeding voor alle LGBT+'ers waarvan een huwelijksverzoek is afgewezen, maar hier ging de rechter niet in mee.

Ai Nakajima, één van de activisten, noemt de uitspraak "een enorme stap vooruit". Tegen de BBC zegt hij: "We komen steeds dichterbij het waarmaken van onze droom."

Toch is het nog maar de vraag of de uitspraak zal leiden tot de openstelling van het huwelijk. De grondwet omschrijft het huwelijk als een vrijwillige verbintenis tussen twee mensen van het andere geslacht met wederzijdse toestemming, maar volgens de activisten is dat enkel bedoeld om een gedwongen huwelijk tegen te gaan. Het is nu afwachten wat de andere gerechtshoven oordelen. 

In Japan heerst nog een sterk taboe op homoseksualiteit. Koppels van hetzelfde geslacht hebben nog weinig rechten en veel LGBT+'ers durven niet uit de kast te komen.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen