Indonesië: Homostel 77 keer publiekelijk gegeseld

Een homokoppel in Indonesië werd per persoon 77 keer geslagen voor een menigte. De twee mannen werden gegeseld omdat zij consensueel seks hebben gehad met elkaar, wat in de provincie Atjeh onder de sharia-wetgeving wordt verboden. Zowel mensenrechtenorganisaties als de Indonesische president Joko Widodo eisen dat deze vorm van straf wordt afgeschaft, echter wordt publiekelijk geselen nog grotendeels gesteund door de bevolking van Atjeh.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Dat meldt nieuwsbureau AP. Het stel van 27 en 29 jaar oud werd afgelopen november gearresteerd in hun appartement, nadat medebewoners van het gebouw vermoedens kregen over de aard van hun relatie. De huisbaas brak het huis in en vond het stel halfnaakt, volgens de lokale politie. Beide mannen werden vorige maand door een sharia-rechtbank veroordeeld tot 80 stokslagen per persoon. Uiteindelijk kregen ze elk 77 slagen ter compensatie van de tijd die ze al in de gevangenis hadden doorgebracht.  

Naar verluidt smeekten de mannen om de stoklagen te stoppen. De wrede straf werd halverwege even stopgezet zodat ze water konden drinken. Zo zou de moeder van een van de mannen flauw zijn gevallen bij het aanzien van de slagen. De ambtenaren stonden erop dat het volledige aantal stokslagen werd uitgevoerd.

Een sharia-code staat maximaal 100 stokslagen toe voor ‘’moraliteitsdelicten’’, waaronder homoseksuele seks. Gegeseld worden met een stok is ook de straf voor overspel, gokken, drinken en voor vrouwen die strakke kleding dragen en mannen die het vrijdaggebed overslaan. De regio op het noordelijkste puntje van het eiland Sumatra is het enige deel van Indonesië dat homoseksualiteit officieel strafbaar stelt, hoewel anti-LGBT + vooroordelen, pesterijen en discriminatie in het hele land veel voorkomen.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen