Huwelijksfotograaf klaagt de staat Virginia aan wegens pro-LGBT-wetgeving

Christelijke fotograaf Chris Herring stapt in samenwerking met anti-LGBT+ groep Alliance Defending Freedom (ADF) naar de rechter omdat hij geen homohuwelijken wil fotograferen. Dankzij nieuwe anti-discriminatiewetgeving in zijn thuisstaat Virginia (Verenigde Staten) staat er een boete van tussen de 50,000 en 100,000 dollar op dergelijke weigering.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Hoewel de fotograaf in kwestie voor zover bekend nog helemaal niet gevraagd is om een homohuwelijk te komen fotograferen, wil hij dit liever alvast voorkomen. Maar dat is nou juist precies het probleem: de Virginia Values Act die op 1 juli ingegaan is, beschermt LGBT+ inwoners tegen dit soort discriminatie.

In de aanklacht is te lezen dat eiser Chris Herring ‘een fotograaf is met een passie om anderen de schoonheid te laten zien van Gods creatie’. En hoewel hij naar eigen zeggen net als de meeste andere artiesten foto’s voor iedereen wil maken, kan hij geen werk maken dat bijvoorbeeld ‘vervuiling, pornografie of bepaalde opvattingen over het huwelijk’ promoot. Daarom zou hij bijvoorbeeld wel een huwelijk willen fotograferen tussen een homoseksuele man en een vrouw, zolang het koppel maar van plan is om een levenslang en monogaam huwelijk aan te gaan. 

“Kunstenaars mogen niet worden gecensureerd, beboet of gedwongen hun activiteiten stop te zetten omdat ze het niet eens zijn met de voorkeur van de regering”, schrijft Jonathan Scruggs, een van Herrings advocaten die tevens directeur is van het Center for Conscience Initiatives bij Alliance Defending Freedom. De staat Virginia heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.  

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen