Human Rights Watch waarschuwt voor homofobe retoriek president Burundi

Homo’s moeten gestenigd worden, vindt de president van het Oost-Afrikaanse land Burundi. Recentelijke homofobe uitspraken van president Évariste Ndayishimiye baren Human Rights Watch zorgen. De mensenrechtenorganisatie waarschuwt LGBT+-activisten in het land dan ook voor een gevaarlijker wordende situatie.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

“Als je het land wilt vervloeken, dan moet je homoseksualiteit accepteren,” zei president Ndayishimiye eind vorig jaar tegen journalisten. “Ik vind zelfs dat deze mensen, als we ze in Burundi vinden, in een stadion moeten worden gestenigd.” Volgens de president is homoseksualiteit uit het Westen geïmporteerd.  

Human Rights Watch maakt zich dan ook zorgen om LGBT+’ers in het land. Een LGBT+-activist in Burundi zegt tegen de mensenrechtenorganisatie: “Heel snel kwamen er op sociale medianetwerken duizenden reacties van aanhangers met bedreigingen en oproepen tot moord, de ene nog gruwelijker dan de andere.” HRW verwijt de EU en de VS dat zij de opmerkingen niet homofoob noemden, maar enkel benadrukten dat “alle rechten gerespecteerd moeten worden.”

De uitspraken van de  doen denken aan die van leiders in andere Afrikaanse landen, waar homoseksualiteit wordt gebruikt om afkeer van het Westen te laten zien. Zo is er in Oeganda een van de strengste anti-LGBT+-wetten ter wereld aangenomen, waarbij er in sommige gevallen de doodstraf op homoseksualiteit staat. Ook in Tanzania en Ghana worden pogingen gedaan om strengere wetgeving aan te nemen.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen