Hoogste rechtbank Hong Kong maant regering tot erkennen homokoppels

Een gerechtelijke overwinning voor homoseksuelen in Hong Kong: de hoogste rechtbank vindt dat de regering ervoor moet zorgen dat homokoppels zich officieel kunnen laten registreren.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De zaak in de Chinese stad werd aangespannen door activisten die hoopten dat de rechtelijke macht zich zou uitspreken over het homohuwelijk. Koppels van hetzelfde geslacht kunnen momenteel in Hong Kong geen verstrekkende wettelijke verbintenis krijgen, wat invloed heeft op zaken zoals belasting, erfrecht en ziekenhuisbezoek.

Het homohuwelijk legaliseren was voor de hoogste rechtbank een stap te ver, maar het hof is van mening dat koppels van hetzelfde geslacht wel degelijk recht hebben op een officiële registratie. Daarom moet de regering hier nu voor zorgen, vindt een meerderheid van de rechters.

Jerome Yau, mede-oprichter van Hong Kong Marriage Equality, zegt tegen CNN dat hij “voorzichtig optimistisch” is. Hij wacht op de verdere uitwerking van de uitspraak.

“Het is een grote stap voorwaarts en een mijlpaal. Ik begrijp dat het geen volledige gelijkheid in het huwelijk is, maar alles bij elkaar genomen is het een goede beslissing," zegt hij.

 

Pro-democratie

Een van de activisten die de zaak voor het gerecht brachten is Jimmy Sham, een pro-democratie-activist die momenteel gevangen zit. Sham is een van de organisatoren van de massale demonstraties tegen het stadsbestuur in 2019. Sham is in 2011 met zijn partner getrouwd in New York. In 2020 zorgde hij er via de rechtelijke route er al voor dat buitenlandse homohuwelijken, waaronder die van hem, erkend zouden worden.

Toch staan de ontwikkelingen in Hong Kong in schril contrast met de situatie op het Chinese vasteland. De Chinese Communistische Partij maakt het voor LGBT+-organisaties steeds moeilijker om zich te organiseren. Zo moest Shanghai Pride haar activiteiten afblazen. 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen