Homoseksuele man overlijdt na verbranding in Letland, conservatieve partij onder vuur

In Letland is een homoseksuele man omgekomen, nadat hij met een brandbare vloeistof werd overgoten en vervolgens in de fik werd gestoken. De dood zorgt in Letland voor geschokte reacties. De LGBT+-gemeenschap wijst naar de conservatieve partij, die verantwoordelijk wordt gehouden voor een recente haatcampagne tegenover homoseksuelen.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Hoe de man precies om het leven is gekomen is nog onduidelijk. Of hij zichzelf heeft aangestoken of dat iemand anders dit heeft gedaan wordt nog onderzocht. Hij liep brandwonden aan 85 procent van zijn lijf op en bezweek woensdag aan zijn verwondingen. De 29-jarige Normunds Kindzulis kreeg vaak te maken met homofoob geweld en bedreigingen in zijn dorp.

Op een foto die door een collega van hem op Facebook is geplaatst, stromen de steunbetuigingen binnen. Volgens zijn collega was Kindzulis een harde werker en had hij een “uitstekende kennis van de geneeskunde”.

Er is veel kritiek op de politie, die te weinig zou doen om de dood te onderzoeken. Na de dood weigerde de politie zelfs om een onderzoek in te stellen, vanwege een gebrek aan bewijs. Nu Kindzulis is overleden, moet de politie wel onderzoek doen.

Mensenrechtenorganisaties wijzen al een lange tijd op een haatcampagne van conservatieve politici en groeperingen tegenover homoseksuelen. LGBT+’ers hebben weinig rechten in het land, waar in de grondwet is opgenomen dat het huwelijk een verbintenis tussen één man en één vrouw is. “De huidige homofobe aanvallen en incidenten zijn een duidelijk resultaat van het op haat gebaseerde beleid van sommige politici en organisaties,” schrijft LGBT+-organisatie MOZAIKA, die eist dat er een grondig onderzoek komt naar de dood van Kindzulis. De Letse president heeft inmiddels gereageerd op de dood en zegt dat er in Letland “geen plaats voor haat is”.  

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen