Homoseksuele asielzoeker aangevallen in Hoogeveen

Hoogeveen, LGBT Asylum Support, asielzoekers, anti-homogeweld, EBTL, vluchteling, Irak, gay, nieuws, holebi, lhbt, news, asielzoeker
Twitter Icon Facebook Icon Delen
Nadat een medebewoner de jongeman vroeg waarom hij met het COA sprak (Centraal Orgaan opvang asielzoekers), gaf hij de 25-jarige Irakees een kaakslag. Volgens de IND (Immigratie-en Naturalisatiedienst) wordt er geen onderscheid gemaakt voor LGBT+ asielzoekers in de EBTL, ondanks dat hun veiligheid hier niet gegarandeerd wordt.
 
Voorzitter van LGBT Asylum Support, Sandro Kortekaas, beweert dat het incident verwacht had kunnen worden. “Alle dagen in de EBTL werd hij al uitgedaagd en gepest door medebewoners. Hij voelt zich onveilig en zondert zich af. Maar het contrast is enorm. Want naast de EBTL wappert bij AZC Hoogeveen de regenboogvlag en zetten COA medewerkers hun schouders eronder om discriminatie van LHBTI-asielzoekers te voorkomen.’’ Aldus Kortekaas.
 
Volgens Kortekaas heeft de homoseksuele asielzoeker onterecht de EBTL-maatregel gekregen door een locatiemanager (in plaats van een rechter). Hij refereert naar de EBTL als ‘’een vergaarbak criminele, psychisch gestoorden’’ waar de vluchteling niet thuishoort. ‘’Werd hij in zijn vorige AZC als homoseksuele asielzoeker niet gehoord, ook hier is veiligheid zoek. De locatiemanager meldt ons dat er aandacht is voor zijn veiligheid. Maar ook dat er aandacht besteed wordt aan de waarden en normen en omgangsregels zoals wij die in Nederland kennen. Echter 10 uur na melding na het geweldsdelict is er nog niemand bij hem langs geweest.”
 
 
Bron: LGBT Asylum Support
Beeld: LGBT Asylum Support
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen