Het Songfestival Weekoverzicht

OUTtv slaat de handen ineen met gastredacteur en Eurovisie-expert Vins van der Giesen (20) om elke woensdag de laatste updates rondom het Eurovisiesongfestival in kaart te brengen. We hebben nog zeven weken te gaan tot het Songfestival in Liverpool van start gaat. In het huidige weekoverzicht kijken we naar de deelnemers die bekend zijn gemaakt en blikken wij alvast vooruit naar alle pre-party’s. Tevens komen de meest recente voorspellingen van de bookmakers voorbij.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Europa heeft gekozen

De afgelopen maanden was er al heel wat Eurovisiespektakel te volgen op de verschillende Europese televisiezenders. Zo werden er maar liefst 24 voorrondes gehouden, verspreid over heel het continent. Nu alle 37 landen hun deelnemers en nummers bekend hebben gemaakt, zien wij een aantal bekende gezichten die terugkeren naar het Songfestivalpodium:

 • Twee deelnemers uit 2012 zijn terug. Zo heeft Moldavië opnieuw gekozen voor Pasha Parfeny. Zijn vrolijke nummer “Lăutar” eindigde destijds op de elfde plaats.
 • Niemand minder dan Songfestivalicoon en winnares Loreen is terug. Met het nummer “Tattoo” strijdt zij wederom voor de overwinning.
 • Italië stuurt Marco Mengoni. De Italiaanse zanger behaalde in 2013 de zevende plaats met het nummer “L‘essenziale”.
 • Monika Linkytė stond al op het Eurovisiepodium in 2015 en heeft nu opnieuw de eer gekregen om de Litouwse vlag te dragen.
 • Iru uit Georgië was pas elf jaar oud toen zij in 2011 meedeed aan het Junior Eurovisiesongfestival met de meidengroep Candy. Nu keert zij als soloartiest terug naar het Eurovisiesongfestival.
 • Als laatst Gustaph uit België. Na twee keer achtergrondzanger te zijn geweest, mag hij dan nu zelf stralen als de Belgische Songfestivalinzending.

 

Waar zijn alle feestjes?

Elk jaar worden er meerdere pre-party’s georganiseerd over heel Europa. Dit jaar varieert het van Barcelona (23 t/m 25 maart), Warschau (1 april) en Madrid (7 & 8 april) tot Amsterdam (15 april) en Londen (16 april).

Mocht het niet gelukt zijn om tickets te bemachtigen voor het Songfestival in Liverpool: wees niet getreurd! De Amsterdamse pre-party is de grootste van Europa en wordt gehouden op 15 april in AFAS Live. De meerderheid van de huidige deelnemers zal aanwezig zijn in Amsterdam om hun nummer te promoten en live te performen. Op dit moment zijn er al twintig internationale acts aangekondigd voor de show. Voor info & tickets ga naar: eurovisioninconcert.nl

 

Wat zeggen de bookmakers?

De bookmakers zitten de laatste jaren vaker goed dan verkeerd met hun voorspellingen. Bekijk hier de vijf landen met de grootste winstkansen volgens hun prognose:

 1. Zweden met 39% winstkans
 2. Finland met 15% winstkans
 3. Oekraïne met 11% winstkans
 4. Noorwegen met 5% winstkans
 5. Israël met 4% winstkans

Benieuwd hoe jouw favoriet het doet volgens de bookmakers? Bekijk de volledige ranking hier.

 

OUTmusic Award 2023: Stem nu!

Zoals elk jaar is OUTtv op zoek naar jouw favoriete songfestivalinzending! Wie gaat er volgens jou in het Eurovisiesongfestival in Liverpool winnen? Laat het ons weten en stem hier voor de OUTmusic Award 2023!

Nog niet bekend met alle kandidaten? Bekijk hieronder de songfestivalcompilatie waar alle 37 landen voorbij komen:

 

Viewpoint van Vins

Op dit moment tovert de voorspelling een grote glimlach op mijn gezicht. Hoewel mijn persoonlijke rangorde misschien nog verandert na het zien van de liveoptredens in AFAS Live, ben ik ontzettend blij dat Loreen met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Zweden is opnieuw mijn favoriet voor de winst en daarom zie ik het Songfestival ook graag terugkeren naar Stockholm voor de 68ste editie. Daarbij zouden we ook meteen verzekerd zijn voor een spectaculaire en kwalitatieve show in 2024.

Ik ben alweer helemaal in de Eurovisiestemming. Zo heb ik de afgelopen maanden meerdere nationale voorrondes gevolgd. Voornamelijk die van de Scandinavische landen: Finland, Noorwegen en Zweden. Leuk feitje: ik was aanwezig bij de Zweedse finale, live vanuit Stockholm. Op het Instagramaccount van OUTtv heb ik een take-over gedaan gedurende mijn tijd in Zweden. Benieuwd hoe ik het daar heb had? Bekijk de hoogtepunten terug op Instagram of de gehele vlog hieronder.

 

Over Vins

'Sinds 2013 is er geen dag geweest waarop het Eurovisiesongfestival niet door mijn gedachtes gaat’, vertelt Vins. In de loop der jaren is Vins zijn passie voor het Songfestival op diverse manieren online gaan delen. In 2016 begon hij met het posten van Songfestivalnieuwtjes op Instagram en ook trekt hij sindsdien duizenden kijkers met zijn YouTube-kanaal. Hier plaatst hij voornamelijk reactievideo’s van de nieuwe inzendingen en deelt hij zijn Songfestivalavonturen. Tot slot is hij ook begonnen met TikTok, waar hij inmiddels bijna 10.000 volgers heeft.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen