Groepje Litouwse homofoben lakt 'gaybrapad' zwart

Een groepje Litouwse homofoben heeft een verkeersopstopping veroorzaakt omdat ze een gaybrapad zwart wilden lakken. Gewapend met verfbussen maakten ze de regenboogvlag centimeter voor centimeter zwart.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Het regenboogzebrapad (‘gaybrapad’) in de Litouwse hoofdstad Vilnius ligt er al sinds 2018, maar in het recentelijk opgelaaide debat rond LGBT+-acceptatie is de oversteekplaats het volgende symbool dat het moet ontgelden.

In een video die werd verspreid op sociale media is te zien hoe twee mannen in gele hesjes het verkeer hinderen, terwijl ze met spuitbussen zwarte verf op de weg aanbrengen. Twee voorbijgangers lijken de mannen te hulp te schieten om het gaybrapad zo snel mogelijk uit het straatbeeld te doen verdwijnen. Eén vrouw laat zich zelfs niet hinderen door haar centimetershoge rode naaldhakken en begint driftig met verf te spuiten.

De vernieling van het gaybrapad zorgt in de hoofdstad voor verontwaardigde reacties. Een parlementslid noemt het groepje mensen zelfs ‘terroristen’. De locoburgemeester heeft zich voorgenomen om de schade die is aangericht op de daders te verhalen. Het gaybrapad zal zo snel mogelijk weer in ere worden hersteld, laat hij weten aan de Litouwse zender LRT. Hij benadrukt dat meningen over sociale kwesties kunnen verschillen. “Als iedereen nu zijn opvattingen of standpunten begint te realiseren, wat voor orde zullen we dan hebben in de samenleving? De vorm van handelen is onaanvaardbaar en ongeoorloofd, ongeacht de inhoud.”

Ook de burgemeester van de stad reageerde op het voorval. Volgens hem waren de kleuren van het gaybrapad recentelijk bijgewerkt. “Het is jammer dat er mensen zijn die zich ergeren aan tekenen van respect voor andere mensen.”

In Litouwen zijn LGBT+-rechten een gevoelig punt in het maatschappelijke debat geworden. Net zoals in andere Oost-Europese landen zorgen discussies over gelijke rechten voor LGBT+’ers voor een tegenstelling tussen ‘conservatieve’ en ‘progressieve’ opvattingen.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen