Google verwijdert conversie-app van Maleisische overheid

Een door de Maleisische overheid ontwikkelde app waarmee gebruikers van hun homoseksualiteit zouden kunnen worden genezen is verwijderd uit de appstore van Google. Het Departement van Islamitische Ontwikkeling had de app gelanceerd om "LGBT+'ers te beschermen".
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De app bevat een e-book dat verwijst naar een ervaring van een homoseksuele man die zich heeft bekeerd en sindsdien de LGBT+-wereld heeft verlaten, evenals video's, lezingen, gebeden en artikelen over de visie van de islam op LGBT+-onderwerpen.

Dat zo'n app juist uit Maleisië komt is niet heel verbazingwekkend: het land kent strenge straffen voor homoseksualiteit, waaronder zweepslagen. Maleisië kent twee juridische systemen, het civiel recht en het shariarecht. In beide systemen is homoseksualiteit illegaal.

Google is minder te spreken over de conversie-app. Volgens de Maleisische lifestylewebsite JUICE heeft de techgigant de app verwijderd vanwege een overtreding van de regels van de Play Store.

De Maleisische afdeling van Amnesty International is boos over de app en noemt hem "gevaarlijk". Rachel Chhoa-Howard, researcher bij de organisatie zegt: “Conversietherapie is een zeer discriminerende en schadelijke praktijk die langdurige schade kan toebrengen aan degenen die eraan onderworpen zijn.  Het is in veel landen strafbaar gesteld. We roepen de Maleisische autoriteiten op om het gebruik van [de app] onmiddellijk te staken en in plaats daarvan LGBT+-rechten in het land te beschermen."

Google verwijderde al eerder homofobe apps uit de Play Store. Een Amerikaanse app die beloofde dat homoseksualiteit door gebed zou kunnen worden genezen werd in 2019 verwijderd.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen