Geen anti-discriminatiestatement door Oranje, KNVB zwicht voor druk FIFA

Het Nederlands elftal gaat de "OneLove"-armband niet dragen. Uit angst voor een straf door de FIFA zal er geen statement worden gemaakt tegen onder andere LGBT+-discriminatie. Ook andere landen kiezen ervoor om geen statement te maken.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

"Vandaag, uren voor de eerste wedstrijd, is ons vanuit FIFA (officieel) duidelijk gemaakt dat de aanvoerder een gele kaart zal krijgen als hij de 'OneLove'-aanvoerdersband draagt. We betreuren het ten zeerste dat het niet gelukt is om gezamenlijk tot een redelijke oplossing te komen," schrijft de KNVB in verklaring.

De Nederlandse voetbalbond is kritisch op de FIFA. "Zoals eerder aangekondigd, zou de KNVB een eventuele geldboete voor het dragen van de 'OneLove'-aanvoerdersband hebben betaald, maar dat FIFA ons hiervoor op het veld wil straffen is nog nooit vertoond. Dit gaat in tegen de geest van onze sport die juist miljoenen mensen verbindt. Wij gaan de komende tijd samen met de andere betrokken landen kritisch kijken naar onze relatie met FIFA."

De "OneLove"-campagne van de KNVB is gestart om “alle vormen van discriminatie” te bestrijden. Het logo bevat niet de kleuren van de regenboogvlag, maar gebruikt wel diezelfde symboliek. Toch zien sommigen het als een statement puur gericht op de LGBT+-gemeenschap. Zo weigerden eredivisiespelers vorige maand de band vanwege hun geloofsovertuiging.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen