Gay-seks eindelijk legaal in Angola!

Het parlement in Angola heeft het strafrecht uit de koloniale tijd (destijds geschreven door de Portugezen in 1886) gewijzigd. Daarmee is het nu eindelijk legaal voor Angolese inwoners om seksueel contact te hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Hoewel dit besluit gevierd mag worden, zijn er wereldwijd nog zo’n 70 landen die homoseksualiteit criminaliseren.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Angolese wetgevers hebben eindelijk een wetsvoorstel geïmplementeerd om het 1886-strafrecht van het Afrikaanse land te herzien, dat in het verleden werd gebruikt om mensen die seks hadden met anderen van hetzelfde geslacht te vervolgen. Naast het instellen van nieuwe wetten die homoseks decriminaliseren, is het nu ook illegaal om te discrimineren op basis van seksuele geaardheid op de werkvloer.
 
De regerende partij in het land zei dat de nieuwe wetgevingen ‘’oprecht Angolees’’ zijn. Het wetsvoorstel kreeg 155 stemmen voor, zeven onthoudingen en maar één stem tegen. Het strafrecht dat homoseks criminaliseerde werd in 1886 ingesteld door de Portugezen, die toen het land regeerde. Hoewel discriminatie en stigma nog steeds een probleem zijn in het land en er geen wettelijke erkenning voor homokoppels bestaat, zijn de levensomstandigheden voor LGBT+ Angolezen aanzienlijk verbeterd in de afgelopen jaren. Vorige jaar werd een LGBT+ rechtenorganisatie (Iris Angola) wettelijk erkend door de Angolese overheid.
 
Hoewel het besluit van Angola een reden is om te vieren, zijn er wereldwijd nog zo’n 70 landen die homoseksualiteit criminaliseren. Vorig jaar zagen we India, Trinidad en Tobago homoseks decriminaliseren en wetgevers in Libanon en Tunesië overwegen momenteel om bepaalde anti-homo wetten te beëindigen. Ondertussen is er ook een mogelijkheid tot decriminalisering in Singapore, Jamaica en Kenia later dit jaar.
 
Bron: Gay Star News

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen