Felle confrontatie bij Pools anti-LGBT+-protest

Aan de ene kant van de straat honderden Poolse nationalisten, aan de andere kant LGBT+-activisten. Tussen hen in een politiemacht om geweld te voorkomen. Een anti-LGBT+-protest van een Poolse nationalistische jongerengroep liet de gemoederen in Warschau dit weekend hoog oplopen. Er werd een regenboogvlag in de fik gestoken, terwijl er aan de andere kant van de straat een op de grond was geschilderd.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De betoging tegen de zogeheten “LGBT-ideologie” werd georganiseerd door een ultranationalistische jeugdorganisatie, waarvan de voormalige leider Krzysztof Bosak 7 procent van de stemmen kreeg in de eerste ronde van de afgelopen presidentsverkiezingen. Deze sprak tijdens de betoging de anti-LGBT+-betogers toe en waarschuwde hen voor de gevaren van de “giftige ideologie”. “Het is gevaarlijk, revolutionair en radicaal,” aldus Bosak.

Op de betoging kwam een grote groep tegendemonstranten af, waardoor de politie zich genoodzaakt zag om een muur te vormen tussen beide kampen. Van te voren werd er door LGBT+-activisten een regenboogvlag op de grond geschilderd. In een tweet schreef een van de aanwezige LGBT+-organisaties: “Waar zij van plan zijn om hatelijke kreten te schreeuwen, verwacht hen het symbool van het gevecht voor vrijheid, gelijkheid, liefde en democratie!”

Volgens Reuters werden er over en weer verwijtende kreten geschreeuwd. De situatie in Polen rond LGBT+-rechten is de afgelopen tijd gespannen, na de overwinning van premier Duda in de verkiezingen. In de campagne positioneerde hij zich nadrukkelijk als tegenstander van de LGBT+-gemeenschap. De afgelopen weken werden door de politie verschillende activisten opgepakt, nadat standbeelden werden versierd met regenboogvlaggen.  

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen