EU legt Tsjetsjeense functionarissen sancties op voor discriminatie LGBT+’ers, Rusland boos

De Europese Unie heeft twee Russische functionarissen sancties opgelegd die ervan worden beschuldigd homoseksuelen in Tsjetsjenië te vervolgen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken noemt de sancties “onacceptabel”.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De sancties zijn gericht op afdelingshoofd van het Ministerie van Binnenlandse Zaken Ajoeb Katajev en de Tsjetsjeense vicepremier Aboezajd Vismoeradov, die tevens de persoonlijke bodyguard van de Tsjetsjeense president is. Beiden worden ervan beschuldigd persoonlijk toezicht te houden op de systematische vervolgingen van LGBT+’ers en zelfs deel te hebben genomen aan martelingen.

Sinds 2017 worden er in de Russische regio Tsjetsjenië LGBT+’ers vervolgd en gemarteld, wat door de Russische autoriteiten met klem wordt ontkend. De nieuwe sancties van de EU gelden als de strengste tot nu toe op dit gebied, meldt persbureau Reuters.

Het zijn opnieuw maatregelen tegen mensenrechtenschendingen in Rusland, nadat vorige maand maatregelen werden genomen als vergelding op de gevangengenomen van oppositieleider Navalny.

De sancties leiden tot woede bij de Russische minister van Buitenlandse zaken, Sergej Lavrov. Die noemde ze “onacceptabel” en vermeldde daarbij dat Rusland wat hem betreft geen banden meer heeft met de Europese Unie. Hij deed die uitspraken tijdens een bezoek aan China, dat ook te maken heeft met nieuwe sancties vanwege het schenden van de mensenrechten van de Oeigoerse moslimminderheid.  

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen