Enorme regenboogvlag vliegt over Kremlin

Als Poetin afgelopen zaterdag uit het raam had gekeken, zou hij zo maar eens een regenboogvlag door de lucht hebben kunnen zien vliegen. De Russische activist en voormalig burgemeester Aleksandr Donskoj liet de vlag aan tientallen heliumballonnen over Moskou en het Kremlin zweven uit protest tegen de anti-LGBT+-wetten in het land.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tegenover de onafhankelijke krant Novaja Gazeta laat Donskoj weten dat zijn actie geïnspireerd was door de kritiek die het Kremlin leverde op buitenlandse ambassades die tijdens Pride Month een regenboogvlag lieten wapperen. Zo werd er door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken geklaagd over de acties van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada.

Geïnspireerd door de ophef bevestigde Donskoj tientallen heliumballonnen aan een regenboogvlag en liet hem zaterdagnacht door de Moskouse lucht zweven. De actie was alles behalve anoniem, onder de vlag had Donskoj een spandoek met zijn naam erop vastgemaakt.

De activist is geen onbekende in Rusland. Donskoj was een paar jaar burgemeester van de Noord-Russische stad Archangelsk en deed zelfs een vergeefse gooi naar het presidentschap, waarna hij werd opgepakt voor corruptie. Na zijn celstraf werd hij kunstenaar en activist. In 2017 kwam hij uit de kast als homoseksueel.

Het wapperen van een regenboogvlag is in Rusland niet zonder gevaren. Het land heeft een beruchte wet die “homopropaganda” verbiedt. Verschillende activisten zijn door de jaren heen opgepakt op basis van deze wet.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen