Eigenaren Russische gaybar voor de rechter wegens "extremisme"

Voor het eerst moeten er in Rusland mensen voor de rechtbank verschijnen vanwege "extremisme". De eigenaren van een gaybar in Orenburg, in het zuiden van Rusland, kunnen tien jaar achter de tralies verdwijnen voor het runnen van een "extremistische organisatie".
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Dat melden onder andere The Moscow Times en Radio Free Europe. De artistiek directeur en de barmanager zijn opgepakt en afgelopen woensdag oordeelde de rechtbank dat ze tot halverwege mei in voorarrest mogen blijven. 

Een verklaring op de website van de rechtbank beschrijft hen beiden als “personen met niet-traditionele seksuele geaardheden” die “de standpunten en activiteiten steunen van de internationale LGBT+-beweging die in ons land verboden is.”

De artistiek directeur wordt beschuldigd van het selecteren van dragartiesten voor optredens, en de barmanager van het filmen van deze optredens.

Wat opvallend is aan de zaak is dat Russische nationalistische organisaties en conservatieve activisten de politie ondersteunden bij het opsporen van de LGBT+-organisatie. Sinds de "internationale LGBT+-beweging" in Rusland als "extremistisch" is bestempeld hebben deze groepen gezworen om alle LGBT+-uitingen in het land te zullen opsporen. De politie in de stad Orenburg lijkt daar dus nu dankbaar gebruik van te maken. 

Natalia Zviagina, directeur van Amnesty International in Rusland hekelt in een verklaring dan ook met name de "verwerpelijke" rol die de conservatieve activisten bij de opsporing speelden. “Wat LGBT+'ers en mensenrechtenactivisten sinds eind vorig jaar vreesden, is nu echt uitgekomen," zegt ze.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen