Eerste Oegandees aangeklaagd wegens “ernstige homoseksualiteit”, kan mogelijk doodstraf krijgen

Voor het eerst is er in Oeganda een persoon aangeklaagd voor "ernstige homoseksualiteit", op basis van de nieuwe, zeer strenge, anti-homoseksualiteitswet. De 20-jarige verdachte zou seks hebben gehad met een 41-jarige man.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Onder de nieuwe wet staat er op “ernstige homoseksualiteit” de doodstraf. Er moet dan sprake zijn van seks met een minderjarig, bejaard of gehandicapt persoon. Ook voor het overdragen van hiv staat de doodstraf.

Waarom de 20-jarige verdachte is aangeklaagd voor “ernstige homoseksualiteit” is niet duidelijk. Persbureau Reuters heeft de aanklacht ingezien, maar daarin wordt niet uitgelegd waarom de verdachte voor deze specifieke wetsovertreding wordt vervolgd. Er staat enkel dat hij “onwettelijke geslachtsgemeenschap” heeft gehad.

Advocaat Justine Balya, die de verdachte bijstaat, vindt de wet ongrondwettig. Tegen Reuters wil zij verder geen details geven over de zaak. Volgens Balya zijn er al vier personen aangeklaagd op basis van de nieuwe anti-homoseksualiteitswet. Haar cliënt is de eerste die verdacht wordt van “ernstige” homoseksualiteit en kan daarmee de eerste zijn die de doodstraf krijgt.

De Oegandese wet wordt door Westerse landen afgekeurd. Ondanks pogingen van de Verenigde Staten en de Europese Unie voerde president Yoweri Museveni de wet in zonder zijn veto uit te spreken. De Wereldbank heeft inmiddels haar financiering aan het land stopgezet en verschillende Westerse landen hebben de subsidiekraan dichtgedraaid.

Homoseksualiteit in Oeganda is een groot taboe. LGBT+’ers krijgen structureel te maken met repressie en vernedering. De president noemt homoseksualiteit een "afwijking". Parlementariërs riepen dit jaar ook op om homoseksuelen te castreren.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen