Eerste Nederlander krijgt genderneutraal paspoort

outtv, gay, genderneutraal, paspoort, gelschtsverandering, leonne zeegers, eerste, coc, tnn, nnid
Twitter Icon Facebook Icon Delen
Zeegers spande in mei van dit jaar een rechtszaak aan om een genderneutraal paspoort te krijgen. De rechter gaf de vijftiger gelijk en vandaag kan Zeegers het nieuwe paspoort ophalen.

NNID, TNN en COC zijn blij met de uitspraak. “Dit is een overwinning voor Leonne,” luidt hun reactie. Ook noemen zij de beslissing van de rechter een wake up call voor het kabinet.

Nu staat in het paspoort van elke Nederlander het geslacht nog vermeld, maar de belangenorganisaties en ook de rechtbank van Roermond roepen de regering nu op om met een wetgeving te komen om het voor iedereen mogelijk te maken dat hun geslachtsaanduiding kan worden doorgehaald. “Maak het voor iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen," aldus de organisaties.

Intersekse personen hebben geslachtskenmerken die niet (volledig) voldoen aan het maatschappelijke beeld van ‘man’ of ‘vrouw’. Ongeveer 4% van de Nederlanders voelt zich net als Leonne niet thuis in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen