Eerste American football-speler komt uit de kast

De American football-speler Carl Nassib heeft als eerste actieve speler bekendgemaakt dat hij homoseksueel is, iets dat in de machowereld van de topsport nog altijd lastig is. In een filmpje op Instagram zegt de sporter “even kort te willen zeggen” dat hij homo is.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Voor Nassib, die speelt voor de Las Vegas Raiders, was het lastig om die stap te zetten. Hij omschrijft dat het hem vijftien jaar heeft gekost. “Maar dankzij mijn vrienden en familie leek het mogelijk om er publiekelijk voor uit te komen dat ik homoseksueel ben,” schrijft hij. De sporter doneert daarnaast een bedrag van 100.000 dollar aan The Trevor Project, een Amerikaanse LGBT+-organisatie.

“Ik doe dit niet voor de aandacht,” zegt Nassib, “maar ik vind zichtbaarheid belangrijk. Op een dag hoop ik dat dit soort video’s niet meer nodig zijn.”

De NFL, de hoogste American football-competitie, laat weten trots te zijn op Nassib. Ook zijn team twittert in diezelfde woorden steun aan de speler.

Uit de kast komen is voor veel topsporters die in teamverband spelen lastig. In sporten zoals voetbal en American football, waar een machocultuur heerst, zijn er maar weinig mannelijke spelers die openlijk homoseksueel zijn. Zo is er op het huidige Europees Kampioenschap geen speler openlijk uit de kast.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen