Duizenden Mexicanen de straat op na moord op non-binaire rechter

De Mexicaanse LGBT+-gemeenschap eist gerechtigheid na de moord op de eerste non-binaire rechter van het land. Volgens persbureau AP trok een demonstratie in Mexico-Stad “duizenden” personen. Rechter Jesús Ociel Baena was een prominent figuur in de Mexicaanse LGBT+-gemeenschap, maar kreeg zodoende ook te maken met doodsbedreigingen.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Baena en diens partner werden maandag dood aangetroffen in hun huis. Beiden zijn volgens de politie met een scherp object gestoken. De politie onderzoekt of er sprake was van moord, hoewel er geen aanwijzingen zouden zijn van een inbreker.

De rechter, die als magistraat in het electorale hof van het Mexicaanse Aguascalientes plaatsnam, stond bekend om diens LGBT+-activisme. Baena zorgde in diens positie ervoor dat er stappen werden gezet op het gebied van genderneutraal taalgebruik. In plaats van ‘maestro’ of ‘maestra’ werd Baena in diens functie aangesproken met het genderneutrale ‘maestre’. Bovendien was die de eerste Mexicaan die een genderneutraal paspoort kreeg.

Diens dood is daarom een enorme schok voor de Mexicaanse LGBT+-gemeenschap, hoewel het bekend was dat het activisme van Baena ook veel boze reacties losmaakte. “Die was een persoon die veel haatberichten kreeg, zelfs doodsbedreigingen,” zegt Alejandro Brito, directeur van de Mexicaanse LGBT+-organisatie Letra S. “Dit moet niet worden vergeten in het [politie-]onderzoek.”

Duizenden personen gingen dinsdagavond de straat op om gerechtigheid te eisen. De demonstranten willen dat de politie grondig onderzoek doet naar de dood. Volgens Brito is het duidelijk dat het om een haatmisdrijf gaat. “De boodschap is een intimidatie, het wil zeggen: ‘Dit is wat er met je kan gebeuren als je je identiteit openbaar maakt.’”

“Het doel van Baena was om de mensen van de LGBT+-gemeenschap te promoten met een krachtige boodschap van inclusiviteit en gelijkheid,” zei collega-magistraat Laura Hortensia Llama tijdens een eerbetoon op het hoofdkantoor van het electorale hof van Aguascalientes. "We zullen Baena's essentie, doorzettingsvermogen en verlangen om een betere wereld te bereiken nooit vergeten."

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen