Duitse predikant vervolgd voor homofobe toespraak

Predikant Olaf Latzel uit Bremen heeft het Duitse OM aan zijn broek, nadat hij in een toespraak homoseksuelen "misdadigers" noemde en ervoor waarschuwde dat homoseksualiteit "de beschaving en cultuur vernietigt". Het OM is van mening dat de predikant zich schuldig heeft gemaakt aan 'volksopruiing'.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De uitspraken deed de predikant in oktober tijdens een huwelijksseminar, waarvan hij de beelden na afloop op YouTube plaatste.

Het Openbaar Ministerie verwijt de predikant dat hij de opnames online heeft gezet, waar ze voor iedereen zichtbaar waren. Met zijn uitspraken over homoseksualiteit heeft de pastoor zich volgens het OM schuldig gemaakt aan volksopruiing. Ook vindt de aanklager dat de predikant aanzette tot haat tegenover mensen die niet voldoen aan de "norm" van heteroseksualiteit.

In de inmiddels verwijderde opname zou de predikant zijn toehoorders hebben gewaarschuwd voor homoseksualiteit: "het maakt mensen onzeker en vernietigt de beschaving". Hij beweerde dat het "een vorm degeneratie van de samenleving" is. Ook noemde hij homoseksuelen "misdadigers".

Latzel is predikant van de Sint-Martinigemeente en lag volgens het Reformatorisch Dagblad al eerder onder vuur vanwege uitspraken over syncretisme, het vermengen van religies. Ook heeft de kerkgemeente al langer mot met de homogemeenschap. Zo hield een groep activisten in maart een actie voor de kerk met opgeblazen condooms en werd een gebouw van de kerk beklad met "God is gay".

Latzel ontkent met "misdadigers" naar homoseksuelen in het algemeen te hebben gerefereerd. Volgens hem had hij het over "militante agressors" die de kerk zouden aanvallen.

De overkoepelende organisatie van de Bremer Evangelische Kerk heeft inmiddels een tuchtprocedure lopen tegen Latzel. De lokale kerkraad zou zich juist achter de predikant hebben geschaard. Een petitie waarin steun wordt betuigd aan de predikant is inmidels 20.000 keer ondertekend, waaronder door 702 Nederlanders.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen