Druk op Netflix om transfobe show Dave Chapelle te verwijderen

De Amerikaanse cabaretier Dave Chapelle ligt onder vuur. In zijn nieuwe show, die exclusief op Netflix te zien is, maakt hij een reeks grappen over de LGBT+-gemeenschap. Met name trans personen moeten het ontgelden. De grappen zijn volgens LGBT+-organisaties zó smakeloos en beledigend dat ze Netflix onder druk zetten om de ‘special’ van het platform te verwijderen.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De ophef die nu is ontstaan is misschien wel het punt wat Chapelle tijdens zijn show wilde maken. Want, zo suggereert de comedian, rapper DaBaby kan wel iemand neerschieten, maar als hij de LGBT+-community beledigt is zijn carrière voorbij. “In dit land kan je wel een zwart persoon neerschieten, maar je kan maar beter niet een homo op zijn teentjes trappen,” aldus Chapelle. Dat laatste is precies hetgeen Chapelle doet in zijn uur-durende show. Meer dan de helft van de tijd is gevuld met grappen over de LGBT+-gemeenschap.

De grappen gaan over Mike Pence die homo zou zijn (“niet de parade-gay, maar een droevig soort gay”), hij vergelijkt de emancipatie van zwarte personen met die van homoseksuelen (“als slaven babyolie gebruikten en bootyshorts zouden dragen, hadden we honderd jaar eerder vrij geweest”). Hij maakt grappen over glory holes in de jaren ‘80, over lesbische vrouwen die op mannen lijken (“ik sloeg de toxic masculinity uit die trut”) en dus DaBaby (“he punched the gays right in their AIDS”).

Dan begint hij over transgender personen. Zo zegt Chapelle in de show onder andere:  “Iedereen die hier vandaag aanwezig is, elke mens op aarde is tussen de benen van een vrouw door op aarde gekomen. Dat is gewoon een feit.”  Hij beschreef voor die uitspraak een scène waarbij een trans vrouw naast hem kwam staan bij de urinoirs. “Ik dacht wat is er mis met jou, totdat ze een echte vlezige penis tevoorschijn haalde!” Daarna vergeleek hij een trans man met een veteraan: “Oh die plast uit zijn billen om de een of andere reden. Thank you for your service.

Ook grapt hij dat Caitlyn Jenner haar “eerste jaar als vrouw” de award Vrouw van het jaar won, “terwijl ze nog nooit ongesteld is geweest. Ik zou boos worden als ik een vrouw was.” Het publiek is op Chapelles hand als hij een grap maakt over de vagina’s van transgender vrouwen. “Het smaakt misschien als een vagina, maar dat is niet wat het is. Dat is geen bloed, maar bietensap.”

In de show zegt Chapelle echter helemaal niet transfoob te zijn. “Ik heb geen probleem met transgender mensen, ik heb een probleem met witte mensen.” Toch zitten er veel grappen over de geslachtsdelen en uiterlijke kenmerken van trans personen in de show – iets wat veel trans personen juist als beledigend ervaren.

LGBT+-organisaties reageren woedend op de ‘special’ van Netflix. GLAAD tweet: "Het merk Dave Chappelle is gaan staan voor het ridiculiseren van transgender personen en andere minderheden. Negatieve recensies en afkeurende meningen van kijkers vormen een boodschap aan de entertainmentindustrie dat het publiek niet achter een platform voor dit soort anti-LGBTQ-ideeën staat. Wij zijn het daarmee eens."

De National Black Justice Coalition, een organisatie die opkomt voor de belangen van zwarte LGBT+’ers eist zelfs dat Netflix de ‘special’ van haar platform haalt. "Vergis je niet, zwarte LGBT+-mensen bestaan, dat hebben ze altijd gedaan. Het ene gevecht tegen onderdrukking sluit het andere niet uit. Het aanhoudende racisme in de Verenigde Staten is geen excuus voor homofobie of transfobie."

Aan het eind van de show zegt Chapelle geen grappen meer over de “LGBT-LMNOPQYZ”-gemeenschap te gaan maken. "Ik zeg je, het is voorbij, ik ben klaar met erover te praten. Alles wat ik van je gemeenschap vraag, in alle nederigheid: wil je alsjeblieft stoppen met het neerslaan van mijn mensen?" aldus Chapelle. "Empathie is niet homo. Empathie is niet zwart. Empathie is biseksueel - het moet van twee kanten komen."

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen