Met een enorme glimlach en begeleid door een nummer van de Black Eyed Peas huppelt de 27-jarige Tiffany Trump het podium op. Ze deelt een aantal blaaskussen uit aan het aanwezige publiek en neemt vrolijk plaats achter het spreekgestoelte. Achter haar hangt een bord met de woorden Trump Pride. De letters van het laatste woord zijn in de kleuren van de regenboogvlag.
Het kleine zaaltje in Tampa (Florida) waar deze allereerste Trump Pride-bijeenkomst gehouden wordt is gevuld met een handjevol aanhangers die de jongste dochter van de president toejuichen. Ze vindt het “een eer” om het bijeenkomstje bij te wonen. Er schalt zelfs een “I love you” door de zaal, waar ze lachend “I love YOU!” op antwoordt. Ze voelt zich thuis bij de gays, laat ze enthousiast weten.
De opdracht voor Tiffany Trump? Bewijzen dat haar vader helemáál geen hekel heeft aan de LGBT+-gemeenschap. Dat zijn namelijk allemaal leugens, benadrukt ze in de eerste minuut van haar speech. “Mijn vader heeft jullie namelijk altijd gesteund, oké?”
Ze probeert haar stelling te bewijzen door te vermelden dat Donald Trump als eerste president ooit een openlijk homoseksuele man tot zijn kabinet heeft benoemd. Ook herhaalt ze de belofte van de president dat hiv binnen tien jaar te genezen valt.
''Dronken heteromeisje''
Hoewel gesteld kan worden dat Trump sowieso niet de populairste kandidaat is bij de LGBT+-gemeenschap, een peiling van GLAAD laat zien dat driekwart van de LGBT+-kiezers op Biden gaat stemmen, werd er op Twitter verbaasd gereageerd op de speech van zijn dochter. Zo wordt ze beschreven als “een dronken heteromeisje in een gay bar”.
Er worden vraagtekens gezet bij de muziekkeuze, haar constante gegiechel zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen, maar eigenlijk ging het volgens velen al binnen dertig seconden mis. Ze refereerde namelijk aan de LGBQIA+-gemeenschap. En ja, daar mist een letter. Namelijk de T van transgender.
Of ze deze letter bewust wegliet is niet duidelijk, maar het is bijna metaforisch voor het beleid van de regering-Trump. In de VS zien met name trans personen hun rechten langzaamaan verdampen. Zo verbiedt de regering trans personen om te dienen in het leger, iets dat de regering-Obama juist mogelijk had gemaakt. Ook schrapte de regering-Trump anti-discriminatierichtlijnen voor de daklozenopvang, waardoor met name transgender personen makkelijk geweerd kunnen worden. Er ging ook een streep door bescherming voor transgender gevangenen, die juist vaak het slachtoffer worden van aanranding.
Religieuze vrijheid
Veel van de maatregelen die Trump en zijn kabinet nemen om de “religieuze vrijheid” van organisaties te bevorderen, pakken in de praktijk slecht uit voor de LGBT+-gemeenschap. Dat met name organisaties in de sociale sector die overheidssteun krijgen mensen met een niet heteroseksuele voorkeur en transgender personen vanwege geloofsovertuiging kunnen weigeren, speelt discriminatie in de kaart.
Er is inmiddels een waslijst aan voorbeelden van anti-LGBT+-maatregelen van de huidige Amerikaanse regering. Van het weigeren om toe te staan dat ambassades de regenboogvlag hijsen tot het afschalen van subsidie voor onderzoek naar hiv/aids (wat overigens de eerdergenoemde belofte op genezing lastiger maakt).
Benoemingen
Met de nominatie van Amy Coney Barrett als nieuwe rechter voor het Hooggerechtshof zet Trump zijn gewoonte om personen te benoemen die een tegenstander van LGBT+-rechten zijn voort. Van ministers tot woordvoerders, er zijn talloze voorbeelden van door Trump benoemde functionarissen die in het verleden homofobe uitspraken hebben gedaan. Zelfs zijn vicepresident Mike Pence staat bekend om zijn anti-LGBT+-opvattingen. Ook de nieuwe beoogde opperrechter heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over bijvoorbeeld het homohuwelijk en zal naar verwachting geen voorstander zijn van het bevorderen van LGBT+-rechten door het Hooggerechtshof.
En hoewel Trump zelf zich misschien nooit negatief uitgesproken over homo- en biseksuelen en zelfs een tweet heeft verstuurd om Pride Month te vieren, lijkt het beleid van zijn regering niet overeen te komen met de liefkozende woorden van zijn dochter. Zijn regering mag dan misschien wel de verboden op homoseksualiteit in de wereld willen aanvechten, maar toen Trump zelf door journalisten hiernaar gevraagd werd, zei hij niet te weten waar ze het over hadden.