Dit staat Afghaanse homoseksuelen te wachten nu de Taliban de macht hebben

Nu de Taliban de macht in Afghanistan lijken te hebben overgenomen, zullen zij het rechtssysteem hervormen naar hun eigen inzichten. Voor homoseksuelen staat de doodstraf te wachten.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Toen de Taliban voor 2001 aan de macht was kende Afghanistan publieke executies voor personen die "schuldig" waren bevonden aan homoseksualiteit. Zo werden LGBT+'ers gedwongen om in de kast te blijven en was er geen mogelijkheid op enige acceptatie.

Dat Afghanistan sowieso geen LGBT+-walhalla is, is een understatement. Homoseksuele relaties zijn altijd illegaal geweest, ook nadat de Taliban in 2001 onder leiding van de Verenigde Staten werden verdreven door Westerse troepen.

Afghanistan kent namelijk twee rechtssystemen: het juridische en het Sharia-systeem. Onder beide systemen is homoseksualiteit illegaal, voor zowel mannen als vrouwen. In de recentste versie van het Afghaanse wetboek krijgen personen die worden betrapt op homoseksuele daden een celstraf. Ook als twee mensen van hetzelfde geslacht in je huis seks hebben ben jij strafbaar, aangezien het faciliteren ervan ook niet mag. Toch zijn er weinig aanwijzingen dat dat deze straffen ook echt worden toegepast. Tot die conclusie kwam ook het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2019: "voor zover bekend heeft de Afghaanse overheid geen strafvervolging ingesteld en/of straffen opgelegd in geval van vrijwillige seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht".

Toch berichtten veel mensenrechtenorganisaties de afgelopen jaren over intimidatie van en geweld tegen homoseksuelen. Zo zouden zij aangevallen en verkracht worden, dan wel niet door ordetroepen.

Ook de publieke opinie is tegen homoseksualiteit. Volgens LGBT+-rechtenorganisatie ILGA wordt het gezien als "immoreel" en "anti-Islam". Homoseksuelen kunnen hierdoor niet uit de kast komen en moeten vaak een dubbelleven leiden.

De shariawetgeving gaat daarentegen verder. Op homoseksualiteit staat de doodstraf. Er zijn signalen dat in plattelandsregio's de shariaregels worden toegepast op homoseksualiteit. Zo kwam er in 2015 een bericht naar buiten dat drie homoseksuele mannen door een omvallende muur ter dood werden gebracht. Eén van hen overleefde de straf echter en mocht blijven leven.

Die laatste straf is in lijn met die visie die de Taliban erop nahoudt. In de Duitse krant Bild deed een Talibanrechter al eerder een boekje open over de beoogde straffen voor homoseksualiteit. Volgens rechter Gul Rahim zal er een gruwelijke doodstraf op staan: stenigen of dood door een omvallende muur van circa 3 meter. Wanneer en of de Taliban ook daadwerkelijk de executies weer opnieuw zullen opstarten, is onbekend. Wat betreft vrouwenrechten zegt een woordvoerder van de Taliban tegen de BBC dat vrouwen nog gewoon naar school zullen mogen, al komen uit regio's waar de Taliban al langer de macht heeft tegengestelde geluiden.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen