Constitutionele oproer in Kenia nadat Hooggerechtshof verbod op LGBT+-organisatie schrapt

Volgens het Keniaans Hooggerechtshof mogen de autoriteiten geen organisaties verbieden die zich inzetten voor de emancipatie van LGBT+’ers. De uitspraak komt op het moment dat homofobe retoriek in het land toeneemt en parlementariërs oproepen om mensen die zich schuldig maken aan “homopropaganda” een levenslange gevangenisstraf te geven. Ook beschuldigt de minister van Onderwijs het Westen ervan om het land met LGBT+’ers te “infiltreren”.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De uitspraak werd vorige maand gedaan door het Hooggerechtshof. De Keniaanse autoriteiten hadden LGBT+-belangenorganisatie National Gay and Lesbian Human Rights Commission (NGLHRC) verboden, gebaseerd op het verbod op homoseksualiteit in het land. Daar stak het Hof dus een stokje voor. Die redeneerde dat het verbod op homoseksualiteit niet betekent dat LGBT+-personen zich niet mogen organiseren en voor emancipatie mogen strijden.

Die uitspraak zorgde voor een golf van woede en verontwaardiging in het land. Van de landelijke politiek tot de Anglicaanse Kerk. De Keniaanse Aartsbisschop Jackson Ole Sapit ziet de LGBT+-gemeenschap als een strategie van radicale klimaatactivisten om de planeet te ontvolken.

Ook politici lieten homofobe geluiden horen. Kenia zou geruïneerd worden door het Westen, opperen parlementariërs. Verschillende regeringsfunctionarissen laten soortgelijke geluiden horen, waaronder de minister van Onderwijs. De president heeft laten weten de uitspraak te betreuren, maar wel te accepteren. Wel benadrukt hij homoseksualiteit dat “onacceptabel” is. Volgens de vicepresident is homoseksualiteit “des duivels”.

Toch is de uitspraak van het Hof positief voor LGBT+’ers in het land, vindt de NGLHRC. Directeur Njeri Gateru noemt het een “triomf voor gerechtigheid en mensenrechten”.

Anti-LGBT+-sentiment is in Oost-Afrika aan het toenemen. In zowel Kenia als Oeganda gaan online samenzweringstheorieën over LGBT+’ers rond, waarin homoseksuelen kinderen zouden ronselen. Homoseksualiteit zou on-Afrikaans zijn en door het Westen worden opgedrongen, hoewel de wetten die homoseksualiteit verbieden hun wortels hebben in de koloniale tijd.

In Kenia is homoseksualiteit per wet verboden, met een gevangenisstraf van 14 jaar. Een parlementariër heeft nu een wet ingediend die hiervoor een levenslange gevangenisstraf van zou maken. Opvallend is dat ook “homopropaganda” met levenslang zou worden bestraft.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen