Conservatieven woedend op Netflix omdat Alexander de Grote “homo wordt gemaakt”

Hoewel historici het erover eens zijn dat Alexander de Grote met zowel mannen als vrouwen het bed deelde, zijn conservatieven woedend op een nieuwe Netflix-film over de Macedonische krijgsheer. Daarin kust Alexander namelijk… een man! De heroïsche figuur uit de Oudheid is zo, eeuwen na zijn dood, het zoveelste slachtoffer van de “woke-tirannie”.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

“Netflix heeft een nieuwe documentaire over Alexander de Grote. In de eerste acht minuten maken ze hem homo.” Dat is de conclusie van het invloedrijke X-account End Wokeness, met meer dan twee miljoen volgers. Tot afschuw van conservatieven kust Buck Braithwaite, die Alexander speelt in de nieuwe film, zijn tegenspeler Will Stevens, die Alexanders jeugdvriend Hephaestion speelt. Hoewel we het nooit zeker zullen weten, zijn er talloze historici die van mening zijn dat de twee meer dan enkel beste vrienden waren. Ook zijn er andere historische bronnen die wel degelijk Alexanders interesse in mannelijk schoon benoemen.

Toch lijken conservatieven op sociale media niet overtuigd. Bovendien vinden zij dat dit niet “binnen acht minuten” in het gezicht van kijkers moet worden gedrukt. “Hij had een vrouw en kinderen,” plaatst een andere gebruiker op X, “ze hebben een agenda.”

Hoewel Alexander de Grote inderdaad kinderen had, kenden de Grieken in de Oudheid niet het concept “homoseksualiteit” of “biseksualiteit” zoals wij dat kennen. Seksuele relaties tussen personen van hetzelfde geslacht waren niet altijd een taboe, zoals dit na de kerstening van Europa en de introductie van de term “sodomie” wel werd. Bovendien was seksueel genot in die tijd vaak gebaseerd op machtsverhoudingen en “ontvanger” versus “gever”. Het concept “homoseksualiteit” als seksuele geaardheid werd pas in de negentiende eeuw geïntroduceerd.

Grappen

De reactie van conservatieven op de nieuwe Netflix-film zorgt tevens voor hilariteit op X. “Vriend, ooit opgezocht waarom olijfolie zo populair was onder de Grieken en Romeinen?” zegt een gebruiker. Iemand anders zegt cynisch: “ik denk niet dat het Netflix was die deze Griek uit de Oudheid homo maakte…”, waarop een gebruiker reageert: “Oh! Dus het waren niet de heupen van Hephaestion!” Ook tweet iemand: “Hij heeft toch niet dagenlang over het lichaam van Hephaestion zitten huilen, om vervolgens mensen te laten beweren dat hij HETERO zou zijn geweest…”

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen