Canada geeft reiswaarschuwing voor LGBT+’ers in Verenigde Staten

Het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een waarschuwing uitgegeven voor LGBT+’ers die naar de Verenigde Staten reizen. "Sommige staten hebben wetten die invloed hebben op LGBT+-personen,” stelt het ministerie. Reizigers worden aangeraden zich te laten informeren over de lokale LGBT+-wetgeving, die in steeds meer staten wordt aangescherpt. Ook de Nederlandse en Belgische ministeries hebben zo’n waarschuwing uitgegeven.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De Canadese overheid doet de waarschuwing vanwege de aanscherping van LGBT+-wetgeving in verschillende conservatieve staten, waar de rechten van onder andere trans personen, dragqueens en homoseksuele koppels worden ingeperkt. Omdat deze wetten ook op Canadese reizigers die tot de LGBT+-gemeenschap behoren invloed kunnen hebben, heeft de Canadese overheid dus een extra waarschuwing toegevoegd aan het reisadvies voor de VS. Deze staat daarmee in een rijtje met waarschuwingen voor overtredingen waar de doodstraf op staat, wetgeving omtrent drugs en het over de grens meenemen van medicatie.

Een woordvoerder van de Canadese regering laat aan nieuwszender CBC weten dat de waarschuwing gegeven wordt, zodat Canadezen een “weloverwogen beslissing” kunnen maken of zij naar de VS afreizen. “Sinds begin 2023 hebben bepaalde staten in de VS wetten aangenomen die dragshows verbieden en de transgendergemeenschap beperken in de toegang tot genderbevestigende zorg en deelname aan sportevenementen,” aldus de woordvoerder.

Vicepremier Chrystia Freeland staat achter de beslissing van het Buitenlandministerie. “We hebben professionals in de regering wier taak het is om zorgvuldig over de hele wereld te kijken en in de gaten te houden of er bijzondere gevaren zijn voor bepaalde groepen Canadezen. Dat is hun taak en dit is het juiste om te doen,” aldus Freeland tijdens een persconferentie.

Canada is niet het enige land dat LGBT+-reizigers over de huidige situatie adviseert. De Belgische overheid roept reizigers op om de wetten per staat te bekijken. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor de “negatieve gevolgen” van wetten die bijvoorbeeld de toegang tot gezondheidszorg inperken.

Noodtoestand

Ook in de VS zelf zorgen de aangescherpte wetten voor onrust binnen de LGBT+-gemeenschap. Human Rights Campaign (HRC), de grootste LGBT+-organisatie van de VS, heeft voor het eerst in haar 40-jarig bestaan de ‘noodtoestand’ uitgeroepen. “De toenemende bedreigingen waarmee miljoenen in onze gemeenschap worden geconfronteerd, worden niet alleen waargenomen - ze zijn reëel, tastbaar en gevaarlijk. In veel gevallen leiden ze tot geweld tegen LGBT+'ers, waardoor families gedwongen worden hun huizen te ontvluchten, op zoek naar veiligere staten. Ze veroorzaken een vloedgolf van toenemende homofobie en transfobie die de veiligheid van ieder van ons in gevaar brengt," schreef de organisatie in juni. De staat Florida kreeg zelfs een symbolisch “negatief reisadvies”.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen