Britse profvoetballer uit de kast

De Britse voetballer Jake Daniels, 17 jaar, heeft bekendgemaakt homoseksueel te zijn. “Ik heb mijn hele leven een hekel gehad aan het liegen en aan de behoefte te veranderen om erbij te horen.” Met zijn coming out is hij de eerste Britse voetballer in 32 jaar die voor zijn seksuele geaardheid uitkomt.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Daniels speelt voor Blackpool FC, een club in de Britse Eerste divisie. Met zijn coming out is hij de eerste Britse voetballer in 32 jaar die voor zijn seksuele geaardheid uitkomt. De eerste die dat deed was Justin Fashanu, die uiteindelijk zou stoppen met profvoetbal vanwege homoseksuele spreekkoren.

De 17-jarige Daniels hoopt nu dat tijden zijn veranderd. Na uit de kast te zijn gekomen tegen zijn familie en club, vond hij het tijd om naar buiten te treden als homoseksueel. Hij geeft aan geïnspireerd te zijn door de Australische voetballer Josh Cavallo, die tot voorkort de enige openlijk homoseksuele profvoetballer was.

“Ik heb in het verleden wel vriendinnen gehad om mijn vrienden te overtuigen dat ik hetero was, maar het was gewoon een enorme dekmantel,” zegt Daniels tegen Sky News. “Op school vroegen mensen me zelfs: ‘Weet je zeker dat je niet homo bent?’. En dan antwoordde ik: ‘Nee, dat ben ik niet’.”

“Lange tijd heb ik gedacht dat ik mijn waarheid zou moeten verbergen omdat ik profvoetballer wilde zijn, en nu ben ik dat. Ik vroeg me af of ik moet wachten tot ik met pensioen ben om uit de kast te komen. Geen enkele andere speler in het professionele spel is hier uit.”

De stress die die vragen voor Daniels opleverde verdween, nadat hij uit de kast kwam tegen zijn familie, club en teamgenoten. “Nu ben ik gewoon zelfverzekerd en blij dat ik eindelijk mezelf kan zijn.”

Toch is de voetballer voorbereid op eventuele spreekkoren in stadions. “Homo, bi of queer zijn in het mannenvoetbal is nog steeds een taboe. Ik denk dat het neerkomt op hoe veel voetballers bekend willen staan om hun mannelijkheid. Mensen zien homo zijn als zwak, iets waar je op het voetbalveld voor gepest kunt worden.”

Maar spreekkoren zullen Daniels niet van zijn stuk brengen: “Wanneer ik voetbal speel en er dingen naar mij geschreeuwd worden zie ik het zo: ze komen naar mij om voetbal te zien en ik krijg ervoor betaald. Dus schreeuw wat je wilt, het krijgt mij niet klein.”

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen