Billy Porters historische Emmy-overwinning – “The category is love”

Acteur Billy Porter heeft vannacht tijdens de Emmy Awards de prijs voor “beste acteur in een dramaserie” mee naar huis genomen. Historisch, want hij is de eerste Afro-Amerikaanse openlijk homoseksuele winnaar in die categorie.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Met zijn vertolking van Pray Tell in de serie POSE, waarin hij de vaderfiguur van vele LHBT’ers in de New Yorkse ballroomcultuur speelt, wist Porter onder andere Kit Harington (Game Of Thrones), Jason Bateman (Ozark) en Bob Odenkirk (Better Call Saul) voor te blijven. “De categorie is liefde allemaal!” zij hij ontroerd toen hij op het podium verscheen.

De winst van de acteur in deze belangrijke categorie is bijzonder, aangezien hij de eerste Afro-Amerikaanse, openlijk homoseksuele winnaar is. Porter, die een dag eerder 50 jaar oud geworden was, begon zijn speech met een quote van James Baldwin. “Het kostte me vele jaren om het vuil uit te spugen dat ik over mezelf heb geleerd, en voor de helft geloofde, voordat ik op deze aarde rond kon lopen alsof ik het recht had hier te zijn.” Porter voegde daar aan toe: “Ik heb dat recht, jij hebt dat recht, iedereen heeft dat recht!”

Na onder andere het bedanken van zijn moeder en de cast van POSE, bedankte Porter de producer van de show, Ryan Murphy door niet één, maar drie keer zijn naam te noemen. “Jij zag mij, jij geloofde in ons, dankjewel!” Murphy is onder meer de producer van Glee en American Horror Story. De geldwinst die de producer met POSE heeft gemaakt, zou hij aan verschillende goede doelen voor LHBT’ers hebben gegeven.

POSE zelf schreef al geschiedenis door de grootste cast trans acteurs te hebben. De serie was ook genomineerd voor een award voor de beste dramaserie, maar Game of Thrones ging er met die prijs vandoor. 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen