Belgische Songfestival-inzending Hooverphonic: "wij hebben nu hét liedje"

Groot nieuws: niemand minder dan Hooverphonic trekt dit jaar naar het Eurovisiesongfestival. Op deze 65ste editie van het muziekfestival, dat in Rotterdam plaatsvindt, vertegenwoordigt de band België. De bandleden Alex Callier, Raymond Geerts en Luka Cruysberghs gaven gisteren in het Atomium meer uitleg over hun beslissing.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Na vier keer door de VRT benaderd te zijn, heeft de band dit jaar (in tegenstelling tot de voorgaande jaren) 'ja' gezegd tegen deelname aan het Songfestival. Tegen OUTtv vertelt de band: "Wij hebben nu hét liedje. Het is ook het Eurovision Song Contest. De song is de essentie. We hebben nooit gezegd dat we niet geïnteresseerd waren, maar we wilden het juiste liedje hebben." Nu ze dat hebben gevonden, zullen ze België volgend jaar vertegenwoordigen. 

Het liedje zelf is overigens nog niet uitgebracht, het is zelfs nog niet opgenomen. Daarnaast hervat Hooverphonic deze week nog hun Europese tour; er moet dus nog tijd gevonden worden om alles klaar te krijgen voor de grote deadline op 9 maart. Op die dag moeten alle inzendingen verstuurd worden naar de Songfestivalorganisatie.

Olivier Goris, netmanager van Eén is enthousiast over de inzending: "Hooverphonic is een onwaarschijnlijke topnaam. Hen de Belgische kleuren laten verdedigen, is iets waar we al jaren van dromen. Schitterend dat het nu lukt! Het is een ongelooflijke eer dat wij met Eén de besten van de besten naar het Eurovisiesongfestival mogen sturen."

Onze presentatrice van Eurovision Calling, Jens Geerst reageert ook opgetogen: "VRT wil duidelijk meer ervaring op het podium krijgen. Met Alex en Raymond kan je dan bijna niet hoger mikken in België. De Vlaamse publieke omroep vroeg de band immers al vier keer om deel te nemen. Dit jaar zeiden ze dan uiteindelijk "ja". Naast Hooverphonic verklapte VRT-muzieksamensteller Gerrit Kerremans eveneens dat Stromae al een aantal keer gevraagd werd. Sowieso is Hooverphonic een solide keuze."

Wel maakt zij enkele kanttekeningen: "Ik hoop dat we leren uit het verleden. Ik twijfel er niet aan dat Alex met een ijzersterk nummer zal afkomen. Echter ook staging en het PR-verhaal zijn minstens even belangrijk. Luka, de zangeres die voor deze song het gezicht wordt van de band, is amper 18 jaar. Zij zal het vooral moeten doen. Zij zal Europa moeten overtuigen dat ze de persoonlijkheid en de X-factor heeft om "the next Eurovision winner" te worden. En ook al is het niet meteen het hoogste doel van Hooverphonic om te winnen, zo zijn de woorden van Alex, toch ga ik er vanuit dat men diep vanbinnen wel de finale wil halen om zelfs top 10 te eindigen. Misschien wel hoger... Al heeft Vlaanderen nog nooit een inzending in de Top 5 weten te krijgen." 

Hooverphonic is een band die graag buiten de lijntjes kleurt. Ergens tussen triphop en pop zochten én vonden ze gedurende hun 25-jarige carrière een eigen, meteen herkenbare geluid. Alex Callier (producer/songwriter) & Raymond Geerts (gitarist) vormen sinds dag één de ruggengraat van de band en hadden in de loop der jaren de eer en het genoegen om samen te kunnen werken met een uitzonderlijk getalenteerde, uiteenlopende cast van zangers en zangeressen. Sinds 2018 is dat Luka Cruysberghs. Zij won in 2017 de Vlaamse editie van The Voice.

De evolutie tussen vroege albums A new stereophonic sound spectacular en The magnificent tree en het recente (met goud bekroonde) Looking for stars is niet te ontkennen, net zoals de carrière die de groep op basis van hun repertoire uitbouwde. Muzikale uitschieters à la With orchestra en In wonderland getuigen van muzikale durf en tonen dat de band er in slaagt zich telkens opnieuw uit te vinden zonder aan eigenheid in te boeten, noch de connectie met hun fans te verliezen. Hun nummer voor het Songfestival wordt naar alle waarschijnlijkheid begin volgend jaar bekend gemaakt. In mei vindt het festival plaats.

 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen