Belarus krijgt wet tegen “homopropaganda”, net zoals grote buur Rusland

In Belarus wordt een wet voorbereid die de "promotie van niet-traditionele relaties" bestraft. Dat meldt het Belarussische staatspersbureau Belta. Belta citeert procureur-generaal Andrej Sjved, die in een toespraak tot wetgevers zei dat een wetsvoorstel is voorbereid waarin het promoten van "abnormale relaties, pedofilie, en de vrijwillige weigering om kinderen te krijgen" wordt verboden.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Volgens Sjved wordt het wetsontwerp momenteel beoordeeld.

Homoseksualiteit werd in 1994 gedecriminaliseerd in Belarus, maar het land erkent geen homohuwelijken en de autoriteiten hebben recentelijk hard opgetreden tegen LGBT+-evenementen. De Belarussische president Alexander Loekasjenko heeft openlijk spot gedreven met LGBT+-personen, door homoseksuele mannen "viespeuken" en "de ultieme gruwel" te noemen. Loekasjenko is een van de trouwste bondgenoten van de Russische president Vladimir Poetin. Met de nieuwe wet lijkt zijn land het voorbeeld van het grote buurland te volgen.

In Rusland is namelijk sinds 2013 al een soortgelijk verbod op “homopropaganda” van kracht die elke openbare uiting van de LGBT+-gemeenschap strafbaar stelt. Sinds de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne heeft Poetin bovendien die wet aangescherpt, om het verschil tussen het in zijn ogen "decadente" Westen en zijn conservatieve Rusland te benadrukken. Afgelopen december verbood de Russische Hoge Raad de "internationale LGBT+-beweging" en bestempelde deze als een extremistische organisatie. Ook de erkenning van transgender personen is in Rusland afgeschaft.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen