Arkansas verbiedt transgenderbehandelingen onder de 18

In de Amerikaanse staat Arkansas is een wet ingevoerd die behandelingen voor minderjarige transgender personen verbiedt. Personen onder de achttien hebben op deze manier geen recht meer op een genderbevestigende operatie of hormoonbehandelingen. Het staatsparlement in Arkansas heeft de wet bekrachtigd, door een veto van de gouverneur ongedaan te maken.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Arkansas is daarmee de eerste staat die zo’n verstrekkende maatregel doorvoert. Het is zelfs verboden om als arts door te verwijzen naar instellingen die genderbevestigende behandelingen wel aanbieden. Volgens voorstanders van de wet is het belangrijk dat personen 18 jaar zijn voor ze dit soort beslissingen maken. Tegenstanders wijzen erop dat het verbod juist schadelijk is voor transgender tieners en voor psychologisch leed zou kunnen zorgen.

De wet is zo controversieel, dat de Republikeinse gouverneur zich verzette tegen het verbod en zijn veto uitsprak. Hij vond dat de wet zorgde voor een te grote rol van de overheid in medische beslissingen en de keuze van ouders. Die veto werd vervolgens door het staatsparlement – ook in Republikeinse handen – ongedaan gemaakt.

Mensenrechtenorganisatie The American Civil Liberties Union heeft aangegeven de wet te willen aanvechten in de rechtbank, voordat deze aan het begin van de zomer in werking treedt. “Dit is een trieste dag voor Arkansas, maar het gevecht is nog niet voorbij.  We zijn strijdvaardig,” laat een woordvoerder van de organisatie weten.

Het is niet de eerste keer dat een anti-transgenderwet in Arkansas wordt aangenomen. Eerder ondertekende de gouverneur al een wet die transgender meisjes verbiedt om mee te doen aan vrouwensportwedstrijden. Ook mogen dokters weigeren om mensen te behandelen vanwege religieuze overtuigingen.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen