Argentijnse LGBT+-organisaties vrezen grillen van verkozen president Milei

De uiterst rechtse winnaar van de Argentijnse presidentsverkiezingen Javier Milei zorgt voor onzekerheid bij LGBT+’ers. Hoewel Argentinië er relatief goed voorstaat qua LGBT+-rechten baart de taal van de nieuwe president LGBT+-organisaties zorgen. Zo vergeleek de campagne van Milei homoseksualiteit met "het hebben van luizen".
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Met een kettingzaag in de hand voerde Milei campagne om de Argentijnse overheid grondig te hervormen. In een veel gedeelde video liet hij demonstratief zien hoe hij een groot aantal ministeries op zou doeken, waaronder het Ministerie van Vrouwen, Gender en Diversiteit.

Alhoewel LGBT+-rechten nauwelijks onderdeel waren van Mileis campagne, heeft hij zich wel uitgesproken tegen de “LGBT+-lobby”, wat een extreemrechts hondenfluitje is voor een complottheorie die ervan uitgaat dat homoseksuele en transgender personen kinderen bewust LGBT+ proberen te maken. Zodoende wil Milei dan ook dat onderwerpen die met gender en seksuele voorkeur te maken hebben uit het schoolcurriculum worden gehaald.

Toch lijkt Milei niet helemaal tegen LGBT+-rechten te zijn. Dat hij sowieso open staat voor een niet-traditionele opvatting over seks, blijkt uit hoe hij zichzelf in de campagne heeft neergezet: hij noemt zich een “tantrasekscoach” en houdt van trio’s. In verschillende interviews heeft hij uitgedrukt dat het onderwerp homoseksualiteit hem onverschillig laat. Zo heeft hij geen problemen met het homohuwelijk. Wel vindt hij dat de staat niet moet betalen voor transgenderzorg, aangezien hij dit “diefstal” van belastinggeld vindt.

Zijn vicepresident is echter wel een tegenstander van het homohuwelijk en vindt dat homoseksuele personen enkel een geregistreerd partnerschap zouden moeten kunnen krijgen.  

Een woordvoerder van Milei vergeleek homoseksuelen zelfs met “personen die niet in bad gaan, daardoor luizen krijgen en vervolgens klagen dat anderen niet van personen met luizen houden”. Mileis onverschilligheid drukte hij in een interview uit door te zeggen dat hij er ook geen problemen mee heeft als mannen seks hebben met een olifant, “zolang die olifant maar instemt”. Deze uitspraak werd door LGBT+-organisaties opgevat als een vergelijking met bestialiteit.

Die organisaties maken zich dan ook zorgen. María Rachid van Federación Argentina LGBT+ zegt: “Ze vergelijken ons met dieren en met het hebben van luizen. Ze trekken de gelijkheid in twijfel die we hebben bereikt door opnieuw een burgerlijke unie aan te bieden in plaats van een gelijk huwelijk. Met Milei gaat de vrijheid niet vooruit, maar gaat de vrijheid achteruit. De rechten van alle burgers staan op het spel: Milei brengt ze in gevaar.”

Outright International, dat wereldwijd gelijkheid voor LGBT+-personen nastreeft, schrijft dat het beleid van Milei LGBT+’ers kan gaan ondermijnen. “Hij zal een einde maken aan rechten waarvoor hard gevochten is”.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen